malac a pácban

2021.08.23. 11:30

Megint malacuk volt! – Pálinkaszökőkút, kolbászházikó és jókedv a pusztacsói fesztiválon – fotók

A kilencedik malacfesztiválon malacból, pálinkából, programokból, jókedvből, de még megható pillanatokból sem volt hiány.

Budai Dávid

Tíz csapat tíz malacot sütött meg szombaton a kilencedik malacfesztiválon. És mielőtt azt gondolná az ember, hogy malac – malac, nem egészen ez a helyzet. Igaz ugyan, hogy mindenhol fergeteges volt a hangulat, minden csapat hajnali ötkor kezdett, ugyanakkorra kapott malacot, amelyek mind ugyanabban a pácban érlelődtek egy hétig, és mindenki akácból rakta a parazsat is, innentől fogva azonban ahány ház, annyi szokás.

Szigetvári Imréék a sörrel például csínján bántak, legalábbis azzal, ami a malac hátára került, jobb helyen volt az a szakács hasában. Megtudtuk: az egyik legnagyobb hiba, amit ember elkövethet, hogy már az elején elkezdi sörrel locsolni a malac bőrét, mivel az ettől úgy megkérgesedik, hogy a hús belül végül nyers marad, ezért aztán sörrel csak a legvégén szabad kenni, addig inkább egy kis fűszeres, boros páclével. Ők elektromos motor segítségével forgatták a malacot, voltak viszont, akik kézzel.

A szintén helyi Lúdas Matyiék például így tettek, ráadásként pedig sütés közben fecskendővel speciá lis fűszeres lét is juttattak a húsba – osztotta meg titkukat Szigetvári Tamás és Ámon Csaba. A tök(jó)fejek a többiekkel ellentétben a malacot nem kiterítve, hanem „összecsukva” sütötték, nehogy kiszáradjon – vagy megfázzon – mondta Kovács Péter. Arra is volt idejük, hogy egy kis standot építsenek, ahol a látogatók kedvükre kóstolhattak töpörtyűt és szalonnát – és ahol szó szerint kolbászból volt nemhogy a kerítés, de egy egész kis házikó is.

A több mint húszfős vassurányi különítmény Forrai Dániel polgármester vezetésével harmadik alkalommal vett részt a fesztiválon. Hogy senki ne maradjon éhesen, ők ezúttal pásztortarhonyával is készültek, sőt egy igazi pálinkaszökőkutat is felállítottak. A szlovákiai Szencről két csapat érkezett, ők vaddisznóval kedveskedtek a helyieknek. A gazdag programkínálat mellett megható pillanatoknak is tanúi lehettek a jelenlévők: Kollarits Kornél polgármester elbúcsúztatta Geröly Krisztinát, aki 18 éven át látta el a falugondnoki teendőket.

Porpáczy József plébános és Szárnyas János vállalkozó díszpolgári címet, Haszon György korábbi képviselő Pusztacsó községért kitüntetést kapott. Ágh Péter országgyűlési képviselő köszöntőjében arra emlékeztette a helyieket, hogy a kormány nem csak a malacfesztivált támogatta: az elmúlt két évben közel 50 millió forintnyi forrás érkezett a településre.

Kiemelt képen: Elöl: Ámon Csaba és Szigetvári Tamás Lúdas Matyiék csapatából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában