Közösségi esemény

2021.09.30. 07:00

Böllérfesztivál Guinness-kísérlettel Győrváron – Női csapat is beszáll a nagy versenybe

A VIII. Vas Megyei Gasztronómiai Fesztivált és Böllérversenyt október 2-án, szombaton rendezik meg Győrváron az Agrárminisztérium Hungarikum Bizottsága, a Vas Megyei Önkormányzat, az Agrármarketing Centrum, a győrvári önkormányzat és a jánosházi Millennium Polgári Egyesület támogatásával.

Vas Népe

Fotó: VN-archív

A hajnali ötórás disznóbúcsúztatóval kezdődő böllérverseny évek óta érdeklődők ezreit vonzza, mutatva, hogy van igény a közösségi hagyományt ápoló programra. A hivatalos megnyitót 12 órakor rendezik: köszöntőt mond Kaczor Zsolt polgármester, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

Marton Ferenc megyei alelnök a szervezők nevében elmondta: szeretnék visszahozni a régi disznóvágások szokását annak ellenére, hogy már a disznótartás is szinte kiveszett. Talán ezeken a rendezvényeken az emberek kedvet kapnak a vidéki önellátó életmódhoz. Sokan nagy szeretettel emlékeznek arra, amikor a disznóölés közösségi esemény volt, meghívták a családtagokat, a barátokat is. Idén 22 csapat lesz – Vas és Zala megyeiek –, köztük a böllérversenyek történetében először egy tisztán női csapat – mondta a megyei alelnök. – Szintén hölgyek működnek közre az új Guinness-rekord-állításban, aminek lényege, hogy ötszáz kilogramm krumplit dolgoznak fel váltott csapatok. Foglalkozunk a gyerekekkel, akiknek eddig nem szerveztünk külön programot. A kézműves- foglalkozások mellett pedagógusok, szakácsok tanítják őket gofrit, pogácsát, palacsintát sütni.

Az egész napos kóstolás ingyenes, belépő nincs, nem fizetnek helypénzt az árusok sem, akik réteseket, süteményeket, füstölt árut, aszalt gyümölcsöket is hoznak. Az eseményen interjúkat készít a jánosházi televízió, a film az interneten lesz látható.

Kiemelt képünkön: A böllérfesztivál mindig jókedvű közösségi esemény, a régi, nagy disznóvágások hangulatát idézi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában