Pályázat

2021.09.22. 07:00

Bolyai kutatási ösztöndíjat kapott az ELTE Savaria Egyetemi Központ két oktatója

A Magyar Tudományos Akadémián vehette át a napokban az ELTE Savaria Egyetemi Központ két oktatója, Fekete Gusztáv és Murber Ibolya a Bolyai János kutatási ösztöndíjat.

VN

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: VN/MI

A két szombathelyi oktató az MTA posztdoktori pályázatának idei 168 nyertese között van, a kutatási témájukról kérdeztük őket.

Murber Ibolyától megtudtuk: a modern közép-európai kisállamok első világháború utáni születése iránt megnőtt az érdeklődés a századik jubileumnak köszönhetően.

Az utóbbi évek német és angol nyelvű historiográfiája elsősorban az osztrák és a csehszlovák államiság megteremtésének kérdéseivel foglalkozott, míg a modern Magyarország keletkezéstörténetét vizsgáló kutatásokat csak részben vagy töredékesen publikálták világnyelven. A kutató 2017 óta számos német és angol nyelvű tanulmányt írt az első világháború utáni osztrák és magyar válságkezelés különböző aspektusairól. Idén augusztusban jelent meg a német Harrassowitz Kiadónál az első világháború utáni osztrák–magyar határhúzási folyamatról szóló német nyelvű kismonográfiája, a magyar nyelvű változat kiadása még folyamatban van.

– Az elnyert Bolyai-ösztöndíj segítségével célom az eddigi és jövőbeni kutatási eredményeim szintetizálása és az akadémiai doktori disszertációm kéziratának elkészítése – fogalmazott a tanárnő. – Ebben összehasonlítom a nemzetállami struktúrák megteremtésének osztrák és magyar módozatait, illetve elemzem a világháborút követő globális eszmetörténeti áramlatok demokratizálási folyamatra gyakorolt hatását.

Fekete Gusztáv 2014 óta oktat és kutat Szombathelyen, az ELTE Savaria Műszaki Intézetében, és 2017 óta a ningpói egyetemhez tartozó egyik kutatóintézet vendégprofesszora. Kutatási irányultsága a térdízület kopására, illetve a sportsérülések prevenciójára és rehabilitációjára koncentrálódik.

– Kísérleti és numerikus módszerekkel megállapítottuk a doktoranduszommal, hogy Achilles-szalag-szakadás esetén a sérült oldalon a különböző mozgások során a talp nyomásközpontjának vonala oldalirányban elmozdul, emiatt megnövekednek a térdre ható erők erőkarjai, így a térdaddukciós nyomaték is – mondta az oktató. – Ez egyrészt karikalábat okoz, ami miatt hosszú távon térdízületi gyulladás alakulhat ki, másrészt megnő a bokarándulás esélye is.

A kutatási eredmények felhasználhatók rendellenes járási minták megkülönböztetésére, ez pedig további kiindulásul szolgál egyrészt klinikusoknak a rendellenes és patológiás járás kezelésére vonatkozó döntésekhez, másrészt mérnököknek sporteszközök, sportcipők megfelelő kialakításához.

Kiemelt képünkön: Murber Ibolya és Fekete Gusztáv a Magyar Tudományos Akadémián a Bolyai-ösztöndíjjal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában