A második kórusfesztivál lesz

2021.09.01. 07:00

Concordia: hat város tíz énekkarát várják Kőszegre

Szeptember 4-én, szombaton második alkalommal rendezik meg a Jurisics-várban a Concordia- kórusfesztivált. Hat város tíz kórusa gyűlik össze Kőszegen, az öröméneklés garantált. A fesztiválprogramokra a belépés díjtalan, várnak minden érdeklődőt. Legyen a dal mindenkié!

Vas Népe

Fotó: VN-archív/Ohr Tibor

Az első fesztivált a Concordia- Barátság Énekegyesület a megalakulásának 160. jubileumán, 2019-ben szervezte meg. Az akkori rendezvénnyel olyan fesztivál alapjait szerették volna lerakni, amelyen több mint másfél évszázad kapcsolataira alapozva össze lehet hozni kórusokat és közönségüket.

A hagyományteremtő rendezvény sikere azonnal megmutatta, hogy mekkora igény van az ilyen találkozásokra – hallottuk Szilágyi Miklóstól, az énekegyesület karnagyától. Mint mondta, az idén fennállásának 162. évfordulóját ünneplő vegyes kar számára egy pályázaton keresztül nyílt lehetőség arra, hogy ismét életre hívja a találkozót.

Nem elhanyagolható szempont, hogy a pandémiás időszak miatt nagyon fontos szerepe van a fesztiválnak az újrakezdésben is, hiszen a kórusok – mint a vírus terjedésének különösen kitett közösségek – csupán az utolsók között kaptak felmentést a zárlat alól, így többségüknek a kőszegi kórusfesztivál jelenti az első lehetőséget arra, hogy ismét közönség elé álljanak.

Tegyük hozzá: pedig az előadó-művészet nem létezik közönség nélkül. (Természetesen például a könyv is a befogadó által kel életre, de az olvasás alapvetően magányos – a bezártságban főleg kitüntetett – tevékenység.)

A szombati fesztiválfellépők között négy kőszegi mellett Szombathely, Sopron, Keszthely, Mosonmagyaróvár és Szentendre kórusait látjuk, halljuk majd. A meghívással élve mind lelkesen készülnek a fesztiválra, így a 14 órakor kezdődő interaktív koncertfolyamban – amellett, hogy a közönséget is igyekeznek dalra fakasztani a szervezők – változatos repertoárt hallhat majd a nagyérdemű – mondta a karnagy. Lesz népzene, népdalfeldolgozás, egyházi zene, operakórus és könnyűzene is. Minden kórus olyan műsort hoz, amilyet tud és szeret énekelni.

Szombaton 11 órától minikoncertek várhatók a kőszegi belvárosban; 14-től 18 óráig pedig interaktív koncertfolyam a Jurisics-várban. Zárásként 18.15-kor összkar hangzik fel kétszáz énekes részvételével, rendhagyó módon fúvószenekari kísérettel. Scheer Uwe és Tóthárpád Ferenc kompozícióját (Nézd a világ – Kőszegi polgárinduló) és Bárdos Lajos, Malachowszky László Kőszegi énekét adják elő a kórusok, közreműködik Kőszeg Város Fúvószenekara. A belépésért nem kell fizetni.

Kiemelt képünkön: Pillanatkép az első kórusfesztiválról. Az öröméneklés az idén is garantált

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában