fejlesztés

2021.09.13. 08:00

Elvonultak a fecskék, elbontották a buszállomást – Indul a büki fürdőfőtér kiépítése

Kivárták a fecskeindulást, aztán elemeire szedték a régi buszállomást, kordonokkal kerítették körbe a teljes zöldterületet a gyógyfürdőnél: a bontással elkezdődött az új fürdőfőtér kialakítása. Mintegy 2,4 milliárd forintból készül a városrész új közepe.

Bakos Ágnes

A fürdőparkoló a múlt hétvégén is tele volt, sokan kihasználták a szeptemberi napsütést és meleget a fürdőzésre, de hiába a hőmérsékletben nyári napok, a fecskék már érzik az évszakváltást és elhagyták a fészkeket Bükfürdőn is – erre pedig nagyon vártak idén a városban.

– Környezetvédelmi előírásoknak eleget téve csak szeptember elseje után lehet fecskefészkekhez hozzányúlni, amikor az állatok már elhagyták azokat – emlékeztetett dr. Németh Sándor polgármester. Hiszen hetek óta hivatalosan munkaterület volt Bükfürdő közepe, de csak most tudtak nekiállni a tényleges munkának. Fölvonultak a munkagépek a bontáshoz, kordonokkal lekerítették a zöldterületet, aztán lekötötték a régi autóbuszállomás közműveit, ezt követően kezdték az állomás betonborításának feltörését és az épület bontását – ez látszik most. Már csak a falfelirat van meg a tourinform régi irodájából, bútorait a művelődési központban raktározták el. Nem maradt nyilvános vécé nélkül a városrész, megnyitották az új buszmegállóban több éve kialakított mosdót, a kitáblázás új, megtalálják a vendégek.

– Ennél nagyobb lesz a munkaterület. Egyelőre a közlekedési útvonalak szabadon vannak, nem változott a forgalmi rend, ez az első ütem a régi buszállomás épületét érinti – mondta el a polgármester. Ahogy megyünk ki a szezonból, úgy lesz egyre nagyobb az előbb bontással, aztán építéssel érintett munkaterület Bükfürdőn, a teljes főtérkialakítás, a gyógyhelyfejlesztés mintegy kettő hektárt érint, és összességében 2,4 milliárd forintos beruházás realizálódik. Mintegy 30 méter szélességben és 120 méter hosszan alakítják ki a tengelyével a pavilonsorra néző új teret. A termelői piac a pavilonsorral párhuzamosan működik – egyelőre.

Amint „útban lesz”, arrébb költöztetik a piacteret. Messzire nem viszik, lehet, hogy a nyári bejárathoz, de az is lehet, hogy az út másik oldalára, a parkolóba helyezik át, amíg tartanak a munkálatok. Az új, rendezett városrészközpontot már 2013 óta tervezték Bükön, a kialakítás terve 2015-ben nyert támogatást és idén találtak kivitelezőt az önkormányzat eddigi legnagyobb beruházására, amely nyomán fogadóépület is készül látogatóközponttal. Ott találhatnak majd fészekhelyet a visszatérő fecskék is.

Kiemelt képen: Dr. Németh Sándor polgármester a munkaterületnél, ahol a buszállomás elbontásával megkezdődhet a tényleges építkezés. A munkaterület még bővülni fog

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában