Csapatverseny

2021.09.29. 07:00

Gyors röptű galambok Körmenden – Hodászy Csaba galambász harmadik lett a Nemzeti Bajnokságon

Hodászy Csaba harmadik helyezést ért el galambjaival a Nemzeti Bajnokság rövid távú csapatversenyében.

Tóth Judit

20210927 Hodászy Zsolt galambász, Körmend, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Hodászy Csaba, a körmendi Y09 Postagalamb Sport Egyesület tagja. Négy évig volt a Magyar Postagalamb Szövetség Nyugat-dunántúli Tagszövetségének elnöke, erről a tisztségéről a közelmúltban mondott le. Galambjaival napi szinten foglalkozik, és versenyezteti is őket. Az idén a Nemzeti Bajnokságon ért el nagyon jó eredményt, rövidtávú csapatversenyben harmadik lett. Ez a tavalyi hetedik helyhez képest jelentős előrelépés.

– Húsz galambom versenyzett. A négyfordulós nemzeti bajnokág értékelésénél a három legjobbat vették figyelembe. Örülök a sikernek, jól zártam a szezont. A versenyek tavasszal indulnak újra, de ez egy felelősségteljes sport, mindennap van tennivalóm – mondta Csaba, aki arra is rendkívül büszke, hogy galambjai kétszer is részt vettek már az olimpián. Először 2015-ben Budapesten, két évvel később pedig a postagalambászat őshazájában, Belgiumban.

A galambok különlegesek, a mai napig nagy titok övezi tájékozódóképességüket. Hosszú repülés után testsúlyuk jelentős részét elvesztik, de nagyon hamar – szinte egy hét alatt – regenerálódnak. Inkább a nyári időszakban repülnek, télen inkább csak a galambházakban mozognak. Ellátásuk – főleg a versenyzés időszakában – speciális takarmányt igényel. Általában két-három éves korukban vannak teljesítőképességük csúcsán, ahogy idősödnek, úgy csökken az erejük és az érdeklődésük is. Persze vannak kivételek. Általában 15-20 évig élnek – árulta el a körmendi galambász.

A negyvenkét éve fennálló Y09 Postagalamb Sport Egyesület nincs könnyű helyzetben. Az utóbbi időszakban többen feladták a tevékenységet, így fontos, hogy tagokat és utánpótlást toborozzanak.

Kiemelt képünkön: Hodászy Csaba húsz galambbal versenyzett, eredményesen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában