Életút

2021.09.29. 07:00

Konferenciát tartottak a Lehár-emlékévben – A legendás ezredesről könyvet jelentetett meg a Szülőföld Kiadó

Az ŐrvidékHázban rendeztek konferenciát báró Lehár Antal ezredes születésének 145. évfordulója alkalmából.

Merklin Tímea

20210928 Hende Csaba OGY képviselő, Lehár 145 emlékkonferencia és könyvbemutató, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Köszöntőt dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, parlamenti alelnök mondott a „hálás utód” minőségében, kiemelve, hogy ha Lehár Antal parancsnok nem hozta volna haza a katonáit, akik részben Vasvármegyéből kerültek ki, mi most nem lehetnénk itt. Az ezredes katonái példaképe volt, hősiességét nagy elismerés övezte.

Az előadók között meghívott volt Kovács Jenő, a Vitézi Rend Vas-Zala megyei törzskapitánya, Tatár József, a Magyarok Világszövetségének Vas megyei elnöke, Fülöp András, a Szent György Lovagrend tagja is. Dr. Katona Attila történész, egyetemi docens az ezredes életútját mutatta be, Rétfalvi Balázs, az egyházmegyei levéltár vezetője Lehár Antal és Mikes János püspök pályájának találkozási pontjait idézte fel.

Jagadics Péter ezredes moderálásával bemutatták a Csak egy hűséges szolgája urának című kötetet, amelyhez Hegedűs Elemér ezredes és dr. Németh Balázs helytörténész fűzött gondolatokat.

A Szülőföld gondozásában megjelent művet Farkas Csaba kiadó az ezredparancsnok háború utáni életére is rámutatva ajánlja: Lehár Antalnak tevékeny része volt a független Magyarország katonai haderejének megszervezésében, a Nyugat-magyarországi rend helyreállításában. Azért vált kegyvesztetté, mert csatlakozott IV. Károly restaurációs törekvéseihez, menekülnie kellett.

Kiemelt képünkön: Dr. Hende Csaba köszöntötte a résztvevőket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában