kuriózum

2021.09.15. 07:00

Magyar keramikusmesterek látványégetési technikája lesz a Nemzeti Színház misztériumjátékának csúcspontja

Albert Attila magyarszombatfai keramikusmester és társainak látványégetési technikáját választotta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója egy felvidéki színielőadás attrakciójául, így hazai fazekasok csapata utazik szombaton Alsóbodokra.

Merklin Tímea

A Nemzeti Színház egy misztériumjátékot ad elő Esterházy János életéről szeptember 18-án a felvidéki Alsóbodokon az Esterházy János Zarándokközpontban, amely az Esterházy-év csúcspontja lesz.

- A színdarab végén, csúcspontként kell majd kinyitnunk a kemencét, ami egy 100-110 centiméter magas alkotás lesz majd. A képen látható Krisztus plasztika felnagyított másolata az Eszterházy János által raboskodása alatt készített „mirovi Krisztus-fejnek” – tudtuk meg Albert Attilától, aki kitalálta ezt az eljárást. Vidnyánszky Attila levélben kérte fel őt és társait, hogy a látványégetésként megismert produkciójukkal vegyenek részt a Nemzeti Színház Hazatérés címmel, Rubold Ödön rendezésében bemutatandó előadásában a gróf emlékéhez méltóan.

Örömét fejezte ki, hogy a keramikus csapat Esterházy János szellemi örökségét ügyként kezeli, és személyes áldozatot is hoznak. Már minden készen áll, próbaégetést is tartottak, izgatottan várják a hétvégét, hogy sikerül a mutatvány az előadásba integráltan. A kiutazó csapattagok: Czibor Imre (Alsópáhok), Káldi Károly (Rábapatona), Mácsai László (Dör), Kovács József (Budapest), Bánföldi Ferenc (Tiszakécske), Albert Attila (Magyarszombatfa).

Kiemelt képen: A csoport: Mácsai László, Albert Attila, Bánföldi Ferenc, Kovács József, Czibor Imre, Káldi Károly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában