Kilenc hónapig folyósíthatják

2021.09.26. 07:00

Már igényelhető a munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás

A Vállalkozások munkaerő-támogatása program kibővítésével legfeljebb 9 hónapon át kaphatnak állami hozzájárulást az alacsony végzettségű álláskeresőt foglalkoztatók.

MTI

Múlt hét szerda óta nyújthatók be az igénylések a 90 napos munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatásra. A program bővítésével az alacsony iskolai végzettségűek után összesen kilenc hónapig kaphatnak bértámogatást a vállalkozások. Ennek fejében pedig vállalniuk kell, hogy teljes vagy legalább napi 4 órás részmunkaidőben foglalkoztatják a kevésbé képzetteket.

Az első három hónapban a vállalkozásnak minimum 120 órányi, szakmai ismeretre irányuló képzésben kell részesítenie az álláskeresőt, ehhez külön támogatás nem jár. A képzés lehet belső, de megvalósulhat külső szolgáltató (felnőttképző) bevonásával is.

A teljes állomány figyelembevételével tíz munkavállalóig egyszerre legfeljebb két álláskereső, tíz fő felett az összes létszám maximum 30 százaléka után fizethető ki a 90 napig folyósítható támogatás. Annak mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó 100 százaléka, de teljes munkaidő esetén legfeljebb a megállapításkori minimálbér és annak szociális hozzájárulási adója. A munkáltató ezután a vállalkozásoknak 6 hónapon át járó munkaerő-támogatást is igényelheti az álláskereső után.

A kérelmeket az alkalmazni kívánt személy lakóhelye, tartózkodási helye szerinti járási hivatalhoz lehet benyújtani.

Kiemelt képünkön: Az alkalmazottak munkabére a képzési időszakhoz képest nem csökkenhet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában