Egymásra figyelés

2021.09.30. 11:30

Koncerten élesztettek újra egy zenészt Kőszegen – Jótékonysági koncertet szerveznek

Helyi és Kőszeg környéki kórusok, zenekarok lépnek fel vasárnap délután a Szív-Hang jótékonysági koncerten. Egy új, városi defibrillátor beszerzéséért szervezte a Fő téri programot a Jurisics Vár Művelődési Központ és az önkormányzat közreműködésével a Nem Véletlen Tánczenekar.

Tóth Kata

Szívhang, Básthy Béla polgármester, Dr. Csaba Miklós, Pócza Zoltán, 20210929, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Kis híján tragédia történt Kőszegen egy augusztus végi Hangzó Város utcai koncerten: az amatőr kőszegi zenészekből verbuválódott Nem Véletlen Tánczenekar ötvenéves trombitásának – éppen a Jamaicai trombitást játszották – megállt a szíve. A szervező tánczenekar basszusgitárosa, dr. Csaba Miklós gyógyszerész úgy emlékszik: társuk elfújta a szólóját, magához ölelte a hangszerét, majd összeesett. Azonnal megállt a szíve. Tanár, pénzügyi szakember, építési vállalkozó, orvos és gyógyszerész is van a zenekarban. A háziorvos-szólógitáros azonnal megkezdte az újraélesztést.

Az egyik sportoló-futó barátjuk a defibrillátorért rohant az Írottkő hotelbe: négy percen belül vitte az eszközt, sikeres lett az újraélesztés. Trombitásuk újra aktív, dolgozik és zenél. Az eset kapcsán fogalmazódott meg bennük a jótékonysági koncert gondolata, hogy egy új defibrillátort tudjon vásárolni Kőszeg, sorban a tizennegyediket.

A vasárnapi zenés rendezvény kapcsán támogatókra találtak: az önkormányzat és a Jurisics-vár is melléjük állt. Básthy Béla polgármester a tegnapi sajtótájékoztatón fel­idézte: amikor az eset történt, éppen a vár udvarán tartózkodtak, a Kőszegi Ostromnapok zárórendezvényén. Érdekesség, hogy két éve ugyanekkor a Fő téren is megállt valakinek a szíve. – Kőszeg szíve a török ostrom idején is leállni készült, mégsem adta meg magát. Gyász helyett akkor és most is ünnepelni volt okunk – vont párhuzamot. Mint mondta, különös ereje van a jó cselekedetnek akkor, amikor a bajból kilép az ember.

Az alkalomra felállítják a Fő téren a rendezvényszínpadot. Az önkormányzat és a vár állja a hangosítás költségét. Pócza Zoltán várigazgató a civil aktivitást és a pozitív üzenetet, az emberek egymásra figyelését emelte ki a kezdeményezéssel kapcsolatban.

Az emberi segítségnyújtásban és a zenében sincsenek falak, csak hidak – ebben a szellemben sokszínű programot kínál a délután. Az első szekcióban nemzetiségi és egyházi kórusokat hallhat a közönség: 13.30-tól bemutatkozik az Alpensänger Német Nemzetiségi Kórus, a Kőszegfalvi Német Nemzetiségi Kórus, a Zora Horvát Nemzetiségi Énekkar, a Jézus Szíve Templom Egyházi Énekkara, a Mécses együttes és a Trio Picanto.

A szünetben újraélesztési és mentési bemutatót vezényelnek le a kőszegi mentők. A második rész a könnyedebb muzsikáé lesz: fellép Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara, őket a Nem Véletlen Tánczenekar, a Kvarc, Meggie és Tomsa, majd a Fuzz Box követi. A defibrillátor­beszerzésre felajánlott adományokat az önkormányzat Segítő Kéz Alapítványának helyszínen található adománygyűjtőibe vagy számlaszámára várják a szervezők.

Kiemelt képünkön: Básthy Béla, dr. Csaba Miklós és Pócza Zoltán mutatja a program plakátját

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában