Avatás

2021.10.08. 07:00

A hősök tiszteletére – Emléktáblát állítottak a Lehár-év alkalmából Káldon

A Lehár-emlékév kapcsán a megye számos pontján az első világháborúban részt vevő és kiemelkedő bátorságról tanúságot tevő vitézek előtt tisztelgett a Szent György Lovagrend. A káldi temetőben vitéz Simon István arany vitézségi éremmel kitüntetett huszár őrmester sírjánál avattak emléktáblát.

Polgár Patrícia

A megemlékezés végén koszorúkat helyeztek el vitéz Simon István sírján

Fotó: Cseh Gábor

Simon István őrmester a császári és királyi 12., valamint 7. huszárezredével 1917 januárjában az erdélyi Kárpátokban vette fel a harcot a román csapatokkal – helytállásáért arany vitézségi éremmel tüntették ki, ezzel automatikusan felvették a vitézi rendbe. Az őrmester tiszteletére rendezett vasárnapi avatóünnepségen részt vettek a Pápai Huszár Egyesület tagjai, az MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj katonái, a káldi önkormányzat képviselői, a Szent György Lovagrend képviseletében Fülöp András hadszíntérkutató, továbbá vitéz Simon István leszármazottai.

A megemlékezés végén koszorúkat helyeztek el vitéz Simon István sírján
Fotó: Cseh Gábor

– Feladatunk a faluban megőrizni hőseink dicső tettei nek emlékezetét, követni példamutató magatartásukat – fogalmazta meg Nagyné Bognár Katalin alpolgármester. Az emléktáblát Drenovácz István, a szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület elnöke avatta fel. Mint mondta: a táblák átadásával az első világháború katonáinak emlékezete nem szűnik meg, sosem feledkezhetünk meg hős elődeink tetteiről. A huszár őrmester sírjánál leszármazottai, Vida Károly polgármester, Nagyné Bognár Katalin alpolgármester és a Pápai Huszár Egyesület képviselői koszorúztak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában