Programok

2024.05.24. 13:39

Nagy hétvégi programajánló Vasból: gyereknapi rendezvények és sok minden más

Polgár Patrícia

Forrás: MW-archív

Gyermeknap a vármegyében 

Szombathelyen vasárnap 14 órától az Agora Sportházban megkezdődik a Városi gyermeknapi forgatag. A színpadon 15 órakor Mesebolt Bábszínház, 17.30-tól bűvészműsor. 

Sárváron a Várparkban, a Csónakázó-tónál, a Nagyvárad utcai játszótéren, a KRESZ parkban is lesznek programok. A helyszínek között a SI-HU kisvonat ingyen szállítja a 14 év alatti gyerekeket. A Nagyvárad utcai játszótéren a fiúknak mini focibajnokságot, a lányoknak hulahoppversenyt szerveznek. 14 órától a játszótéren légvárak, lufihajtogatás, arcfestés, kézműves-foglalkozás várja a gyerekeket. 15.30-kor, 16.30-kor és 17.30-kor robban a cukorkaágyú! 16 órakor a játszótérre látogat Kvárta Mátyás futballista. A várparkban, a májusfaligetben légvárak, gyermekfoglakozások, 16 órától ügyességi versenyek lesznek. 17 és 18 órakor itt is eldurran a cukorkaágyú. 18 óra után fellép a Garabonciás Együttes. A tónál a vízi járműveket és a KRESZ park járgányait próbálhatják ki a gyerekek. 

Kőszegen péntektől vasárnapig tart a Fő téri Csülök- és gombócfesztivál, kézművesvásár – gyerekelőadásokkal, körhintával, kézműves-foglalkozással, szilvás, nutellás, túrós, lekváros és vadgombóccal és mindenféle csülökkel. 

Bükfürdőn szombaton 10 órakor kezdődnek meg a gyermeknapi programok a Termál téren. Lesz vidámpark, légvár, kisvasút, játszóház, kézműves-foglalkozás, arcfestés és színpadi produkciók.

Koncertek, rendezvények, túrák

KONCERT

SZOMBATHELY Május 25., szombat 19 óra - Bartók Terem: Capella Savaria hangverseny. Vezényel: Vashegyi György.

SÁRVÁR Május 25., szombat 19 óra – Nádasdy-vár: Tribute Maraton. Az ország legnagyobb tribute fesztiválján a koncertekre két színpadon tartjákmeg. Nagyszínpad: 19 óra System of a Down by Aerials, 20.15 Linkin Park by Habitbreakers, 21.30 Metallica by Scary Guyz. Kisszínpad (nagyterem): 19.30 Deftones by Diamondeyes, 20.45 Guano Apes by Guanos Aires, 22 óra Body Count by Nobody Counts.

ŐRISZENTPÉTER Május 26., vasárnap 11.20 – Malom Látogatóközpont: Zongorás matiné. Közreműködik: Farkas Botond, a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója.

RENDEZVÉNY

SZOMBATHELY Május 24-26., péntek-vasárnap – Fő tér: Food & Music Weekend – Food Truck Show Szombathely. A hallójáratokat és az ízlelőbimbókat célozza meg a három napos fesztivál. 21 food truck és tíz szombathelyi kötődésű zenekar mutatja be kínálatát a kilátogatóknak. A gasztronómiai kínálat mindhárom nap 10 és 22 óra között, a zenekarok 16 és 22 óra között várják az érdeklődőket. Pénteken fellép Báró és a Bluesstep, valamint Mike Gothard (16 óra) és az AnimaSongS (20.30). Szombaton Bíborka és Bence (15 óra), a Sons Left Behind (16.30), a Zénó Elektrik (18 óra), valamint a Tom Kondor’s Moonshine (20.30) zenél. Vasárnap színpadra lép a Bad Moon (15 óra), a That’s Right Baby (16.30), a Culture Cuvee (18 óra) és az Isis Big Band (18 óra).

Május 24., péntek 16 óra - Agora – Művelődési és Sportház: Lorigo évzáró gála.

Május 25., szombat 17 óra – Weöres Sándor Színház: A Fordított napló bemutatója. Az idei könyvhétre jelent meg a Fordított napló: Titkosszolgák, civil mozgalom, magántörténelem című kötet, amelynek szombathelyi bemutatóját a Weöres Sándor Színházban rendezzük meg. A könyvet bemutatja: Prieger Zsolt – író, újságíró, zenész. A kerekasztal-beszélgetésben részt vesz: Miszlivetz Ferenc szociológus, Stefánich Éva, a kötet szerkesztője és Matyasovszky-Németh Márton, az ELTE Bibó István Szakkollégium igazgatója. A könyvbemutatón közreműködik: Mizsei Zoltán, egyházzenész. Az esemény 19 órától a Pornó (Feleségem története) című előadás megtekintésével zárul.

Május 26., vasárnap 10 óra - Március 15. tér: Magyar Hősök Napja. Magyarország szabadságáért, függetlenségéért és fennmaradásáért küzdött hazafiak emlékünnepe. Országzászló felvonása ünnepélyes tiszteletadással. Ünnepi műsor. Ünnepi beszéd. Koszorúzás.

Május 26., vasárnap 14 óra - Agora – Művelődési és Sportház: Városi gyermeknapi forgatag. Színpadi programok: 15 órakor Mesebolt Bábszínház: Manógyár – avagy mindenkinek vannak manói. 17.30-kor A világ legügyetlenebb, de legviccesebb bűvészének interaktív műsora.

Május 29., szerda 17 óra - Szombathelyi Zsidó Hitközség és Bernstein Béla Kulturális Központ: Bajzik Zsolt főlevéltáros, Zsinagógából hangversenyterem. A szombathelyi neológ zsinagóga története, 1945-2011.

Május 30., csütörtök 8-17.30 óra - Agora – Művelődési és Sportház: 6. Szombathelyi robotépítő és programozó csapatverseny. A versenyen három versenyszámot hirdettek meg: 1. LEGO robot terepasztal. 2. Labirintus. 3. Labirintus mentőexpedíció.

Május 30., csütörtök 13 óra - Agora – Művelődési és Sportház: „Robotoljunk együtt”. Mikrovezérlős modellautó programozása. Előadó: Dr. Gál László egyetemi docens. Ismeretterjesztő workshop sorozat.

ACSÁD

SÁRVÁR

CSEMPESZKOPÁCS

KŐSZEG Május 24-26., péntek-vasárnap – Fő tér: Csülök és gombóc fesztivál, kézműves vásár. Az egész hétvége a gyerekekről fog szólni: interaktív gyerekelőadásokkal, körhintával, kézműves foglalkozással készülnek számukra. A gyerekek nagy kedvencüket, a gombócokat is megkóstolhatják, lesz szilvás, nutellás, túrós, lekváros és még vadgombóc is. Csülökből sem lesz hiány, lesz káposztás csülök, csülök pékné módra, roston sült csülök, csülkös lepény és így tovább. Pénteken fellép a Jako Duó (16 óra) és Dj Danger (18 óra). Szombaton színpadra lép az Iciri-Piciri Gyerekzenekar (11 óra), a Jako Duó (16 óra), a Calassics Duo (19 óra) és Dj Danger (21 óra). Vasárnap a Bandi Bááá Gyerekzenekar (11 óra), a Jako Duó (12 óra), a Csodavilág Gyerekzenekar (14 óra) és Veiger Csaba (15 óra) zenél.

Május 25., szombat - Dr. Nagy László EGYMI díszterem: Nyárköszöntő diszkóláz. XXII. Bersek bál. 19.30-tól pezsgős fogadás. 20.30-kor megnyitó. 20.45-kor vacsora. 22 órakor BE-JÓ Táncegyüttes műsora. 23 órakor szülők-tanárok meglepetéstánca. 24 órakor tombola. Zene: Tricolor zenekar.

Május 30., csütörtök 18 óra – zsinagóga: Legyünk ismerősök! Verebes István színész, rendező estje. A színész egy számára ismeretlen vendéggel beszélget a közönség előtt. A kérdező nem tud semmit a partneréről, akinek a legváratlanabb kérdésekre kell válaszolnia a nyilvánosság előtt. Az esten megszólal néhány dal is Darvas Ferenc, a kiváló zongorista előadásában.

RÉPCELAK

OSZKÓ Május 26., vasárnap 9 órától - Hegypásztor pincék: XVII. Orbán-napi Hegyi Vigadalom. A kápolna előtti téren 11 órakor tábori mise. 14 órától lovagoltatás. 14–17 óráig íjászkodás. A Gombás pincénél egész nap Szőlőhegyi hangulatok – fotókiállítás. A kézműves pajta közelében egész nap hagyományos népi játékok. 14–18 óráig Magyar Hagyományőrző Faművesek. 14–17 óráig arcfestés, kosárkötés, papírmerítés. Nyitott pajta 13.30-kor Béri Balogh Ádám Táncegyüttes előadása. 14 órakor Oszkói Nyugdíjas Klub Színjátszó Csoportja: Vidám jelenet. 16.30-kor Langaléta Garabonciások: Langaléta pásztorok a Hegypásztor pincéknél. 18 órakor Góbé koncert. Nagypajta 14.30-kor Lábita Bábszínház – Csernik Szende, székely lábbábos és mesemondó egyszemélyes színháza. 15.30-kor A rút kiskacsa – Interaktív papírszínház meseelőadás az Így Tedd Rá! népi játék programmal. Nagypajta és a kemencék közelében egész nap: fakörhinta és egyéb fajátékok, állatsimogató az alsóújlaki Őshonos Állatpark jóvoltából. A Bálványos fa prés és a tájház között, a szőlőhegyi út mentén egész nap: helyi termékek vására, kézműves mesterek és bemutatók. Nyitott Tájház (Öreg Pince) Pásztor szállás teraszán 9 órától borterasz a Vasi-Hegyhát térségének boraival. 16 órakor eredményhirdetések (borkorcsolya verseny, főzőverseny, borverseny). Hegypásztor pincék területén 9 órától szabad tűzön készült ételek főzése a Vasi-Hegyhát településeinek és tágabb térségünk főzőcsapatai jóvoltából.

VASKERESZTES Május 25-26., szombat–vasárnap - Alpesi Fogadó és Borház: Hagyományőrző búcsúi rendezvény, helyi értékek bemutatása. Szombaton 17 órától köszöntők, ünnepi beszédek. Népviseletes bál, táncház, régi búcsúi hagyományok felelevenítése. Vasárnap 10 órakor ünnepi szentmise a Szent Miklós templomban, körmenet. 14 órakor Szent Orbán ünnep a Fehér Keresztnél. Helyi és Megyei Érték: a Vas-hegy bemutatása a meghívott vendégeknek. A Vashegy állatvilága.

BOZSOK Május 24-26., péntek–vasárnap : 15. Bozsoki Kalapos Napok és Dalos Találkozó. Pénteken 17 órakor Tábori mise. 18.30-kor Bozsok–Zetelaka 25 jubileumi ünnepség. 19 órakor 16. Dalos találkozó. Szombaton 15–17 óráig gyermekprogramok a sportpályán. 18.30-kor Szamóca Színház – Csipi-Csupi bábszínháza. Vasárnap 9 órakor szentmise a Szent Anna templomban. 9.50-kor Hősök napi és Nemzeti összetartozás napi megemlékezés a Millenniumi emlékműnél. 14 órakor vezetett túra a Kalapos– kőhöz.

HOSSZÚPERESZTEG Május 25., szombat 9 óra – Szajki-tavak: IV. Szajki-tavak motoros találkozó. 12 órakor motoros felvonulás az Szajki-tavak – Oszkó – Vasvár – Szajki-tavak útvonalon. Koncertek: 17 órakor Holttér, 19 órakor Evilution, 21 órakor Innistrad.

HORVÁTLÖVŐ Május 26., vasárnap: 13 órától óriás csúszda. 14 órától kézműves foglalkozás. 16.30-kor In Medias Brass. 18 órakor tábortűz, szalonnasütés.

CSEPREG Május 25., szombat 11 óra - vasúti emlékhely: Megemlékezés az 50 éve megszűnt vasútvonalról.

KIÁLLÍTÁS

SZOMBATHELY Május 24., péntek 17 óra - Új Irokéz Galéria: 42 – Az élet, a világmindenség meg minden. Az ELTE BDPK Vizuális Művészeti Tanszék végzős képi ábrázolás szakos hallgatóinak diplomakiállítása. Köszöntőt mond Dr. Borhy László az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora és Horváth Soma Szombathely MJV kultúráért is felelős alpolgármestere. A kiállítást megnyitja Kovács László művészettörténész, a Vizuális Művészeti Tanszék alumni hallgatója.

TÚRA

VELEM Május 25., szombat 9 óra – Avar Szálló felett: A bükkösök világa – túra a Kőszegi-hegységben. A résztvevők bepillantást nyerhetnek az átlagosnál magasabb tengerszint feletti magasságban előforduló erdők világába, találkozhatnak az ott élő gombákkal, növényekkel, állatokkal és sok érdekességet tudhatnak meg az erdők működéséről is. Túravezető: Kóródi Blanka természetvédelmi őr, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság. Találkozási pont: Velem, Avar Szálló felett, Tájvédelmi Körzet tábla. A túra időtartama: 3-4 óra. Túratáv: 10 km. Útvonal: Velem - Szent Vid-kápolna - Hörmann parkoló - Hosszú-völgy – Velem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában