Idősek otthona

2024.05.24. 14:44

Új néven, a régi helyen folytatják az ellátottak gondozását Kőszegen

Újabb döntéseket hozott legutóbbi ülésén a képviselő-testület a Kőszegi Szociális Gondozási Központ Idősek Otthona és Idősek Klubjának Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület részére való átadásával kapcsolatban.

Tóth Katalin

Forrás: VN-archív

Fotó: Unger Tamás

A Máltai Szeretetszolgálat már tavaly júliusában kifejezte szándékát, hogy amennyiben az állami finanszírozási rendszerbe történő befogadás megvalósul, úgy az Idősek Otthona és az Idősek Klubja szolgáltatás további működtetését vállalják. Kőszeg polgármestere és a szeretetszolgálat közös levélben kérte a Belügyminisztériumot, hogy kezdeményezze a szociálpolitikáért felelős miniszternél a fenntartóváltással érintett ellátotti létszám befogadását. Az idén áprilisban a szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár előzetes szakhatósági állásfoglalásában hozzájárult a finanszírozási rendszerbe történő befogadáshoz a Máltai Szeretetszolgálat tekintetében. Ezzel lehetőség nyílt a fenntartóváltásra. 

Amint az ülésen elhangzott: ahhoz, hogy ez létrejöhessen, az Idősek Klubja tekintetében kötelező, az Idősek Otthona tekintetében pedig célszerű ellátási szerződést kötni. Ez határozatlan időre történik, július 1-i hatályba lépéssel. A Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza – Időskorúak Otthona Kőszeg, valamint Gondviselés Háza – Idősek Nappali Ellátása Kőszeg néven folytatja tovább az ellátottak gondozását a jelenlegi Dózsa György utca 24. szám alatti ingatlanban. Ehhez az ingatlan ingyenes használatba adása szükséges és azon ingóságok ingyenes tulajdonba adása, amelyek a két szolgáltatási formához kapcsolódnak. A szerződésben rögzítették, hogy az önkormányzat 2024. december 31-ig felújítja az ott található tálalókonyhát. 2024. július 1-től az ingatlan további üzemeltetési költsége a Máltai Szeretetszolgálatot terheli. A továbbra is az önkormányzatnál maradó szolgáltatások tekintetében új székhelyre lesz szükség. Erre a legmegfelelőbb helyszín a Kossuth utca 3. szám alatti ingatlan, hangzott el.

A fentiekre vonatkozó szerződésekről szavaztak a képviselők – egyhangúlag elfogadták az ingatlanhasználati és az ingóságok átadására vonatkozó megállapodást is, és szavaztak a szükséges okirat-módosításokról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában