Átadás

2021.10.21. 17:29

Átadták az M80-ast – Az ország egyik leghosszabb völgyhídja Vasszentmihálynál épült meg – fotók, videó

Átadták az M8-as autóút csaknem 29 kilométeres Körmend – Rábafüzes közötti 2x1 sávos szakaszát- ami később, akár négysávossá is bővíthető. A mintegy 62 milliárd forintos, főleg uniós forrásból megvalósult projekt egy hat kilométeres részét már nyár óta használhatják az autósok, a határig vezető bő másfél kilométer forgalomba helyezésével azonban várni kell, amíg a határ túloldalán elkészülnek az S7-es úttal. Ez előreláthatólag 2024-ben várható.

Markó Petra

Fotó: Szendi Péter

Egy perces néma csenddel vette kezdetét az M8-as autóút Körmend és Rábafüzes közötti szakaszának ünnepélyes átadója a Gasztonynál múlt héten balesetben meghalt építőmunkások tiszteletére.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta, azzal, hogy elkészült az M80-as autóút Vas megye nyugati szegletében, egy újabb ékkel gyarapodott az útprogram, amúgy is gazdag láncszemeinek a sora. Rámutatott: a kormány korábban sosem látott nagyságrendű fejlesztéseket hajt végre rendkívüli tempóban a hazai közúthálózaton. Azon dolgoznak, hogy a hazai közutak az ország minden részében európai színvonalú hozzáférést biztosítsanak és mielőbb bármely településről harminc percen belül elérhető legyen egy négysávos út.

- A közúti közlekedés fejlesztési terveket összegző útprogram teljes költségvetés mára már meghaladja a 3600 milliárd forintot – mondta, majd előrevetítette: három éven belül megháromszoroznák a magyarországi gyorsforgalmi összeköttetéseknek a számát és az évtized közepére Magyarország gyorsforgalmi törzshálózata megközelíti a végleges kiépítés szintjét.

V. Németh Zsolt, miniszteri biztos, a beruházás térségi jelentőségéről beszélt: – Nincsen mértékegysége annak a felszabadultságnak, amit most átélhet Körmend és a falvak sora, az ott élők fellélegezhetnek, hogy az átmenő forgalom elkerüli majd azokat , de az utak végén lévő ipari centrumok is új lehetőséget kapnak. Rámutatott arra is, hogy a mindennapi közlekedőknek lerövidül az útja, és az országnak ebből a feléből gyorsabban lehet eljutni akár Budapest irányában is.

 

Bebes István, Körmend polgármestere felidézte, hogy milyen küzdelmet kellett vívni a beruházás miatt a kezdetektől a mostani befejezésig. Emlékeztetett: korábban két alapkőletétel volt már az előző kormány idején 2002 és 2010 között, ami után azonban nem történt előrelépés.

Végül Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese a projekt műszaki paramétereit ismertette, miszerint az M80-ason épült egy pihenő Gasztonynál, öt csomópont, 37 műtárgy, ebből 24 felüljáró, 13 aluljáró. Ezek közül az 575 méteres Vasszentmihályi Völgyhíd a legnagyobb büszkeség. Ezzel az ország egyik leghosszabb völgyhídja készült el. Kiemelte még a Körmend térségében lévő 720 méteres kerékpár utat és a környezeti terhelés pozitívumaként az elkészült zajvédő falat.

Előrevetítette: Körmenden a Berki úti körforgalom még idén, jövőre pedig a szentgotthárdi ipartelepnél levő szakasz is kész lesz.

Bana Tibor itt is kampányolt, V. Németh Zsolt helyretette

Az ellenzéki országgyűlési képviselő megzavarta az átadás ünnepi pillanatait. V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőt pedig azért kérte számon, miért nem 2-szer 2 sávos út épült. A kormánypárti országgyűlési képviselő rámutatott: az úttervezés és építés egy szakma, az út forgalma pedig nem indokolta a kétszer két sáv megépítését. Arról is beszélt, hogy a beruházás uniós forrásból valósult meg, az EU pedig nem finanszírozta volna a kétszer két sáv kivitelezését. Ausztriában egyébként ugyancsak kétszer egy sávon csatlakozik majd az S7-es ehhez az úthoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában