30. évforduló

2021.10.16. 07:00

Jubileumi gálával emlékeztek a máltaiak Szombathelyen – fotók

Komoly- és könnyűzenével, prózával, verssel és tánccal ünnepelte alakulásának 30. évfordulóját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportja. Elismeréseket is átadtak tegnap este az MMIK-beli gálán.

Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Cserkuti Gábor és Orosz Sándor előadásában szólalt meg Johannes Brahms gordonkaduója, majd dr. Asbóth Mária, a csoport vezetője köszöntötte a megjelenteket.

Lendvai Rezső előadásában pillanatképeket villantott fel a szolgálat életéből.

Szerémi Zoltán színművész Örkény-egypercessel és Osztálytalálkozó című saját dalával is készült. „Azért van síró, hogy vigasztald, Az éhező, hogy teríts neki asztalt” – Bódás János Valahol ki van jelölve a helyed című versét Prikazovics Ferenc mondta el. Csak ízelítő a gála műsorából, melynek második felében kitüntetéseket is átadtak. Posztumusz elismerték a tavaly elhunyt dr. Giczy Sarolta munkáját. Kitüntetést kapott még Szalay Ágnes, Sipos Imréné, Dávid István, Lendvai Rezső, Molnár Gábor, Tóthné Mizda Enikő, Török Mária és Szabó Endréné Erzsébet. Dr. Balázsy Péter megyei jegyző a Vas Megyei Önkormányzat elismerő oklevelét adta át dr. Asbóth Máriának.

Kitüntetések az október 15. jubileumi ünnepségen

Dr. Giczy Sarolta alapító tagja és vezetője volt a szombathelyi csoportnak, egyúttal az országos elnökség tagja, a területi központ vezetője is. Szervezte az országos máltai ifjúsági táborokat, a határon túli mozgássérült-táborokat, aktív kapcsolatot ápolt a bajor máltai szolgálattal. Rendíthetetlenül gyűjtötte az adományokat, a szponzori támogatásokat és szervezte az árvízkárosultak segítségét vagy más rászorultak támogatását. Szerény, mindig háttérbe húzódó lénye mögött szívós kitartás, rendíthetetlen munkabírás, alázat, mélyen megélt hit állt. 2020. november 18-án hívta haza Életének Ura. Az elismerést férje vette át.

Szalay Ágnes csoportvezető helyettes 14. éve tevékenykedik az adminisztratív, pályázatírási feladatokon túl családsegítőként is tevékenykedik. Érző odafigyeléssel fordul az elesett emberekhez. Az idős önkéntesek és a rászorultak látogatásával, az adománycsomagok szállításával, a járvány idején telefon útján a lényéből fakadó derűvel többeket átsegített a nehézségeken.

Sipos Imréné 25 éve tagja a csoportnak. Sok éven át vezette a környékbeli idősek klubját. Programok szervezésével, uzsonnával színesítette a magányosok életét. Emellett férjével a karácsonyi adományok szállításában is aktívan részt vett. Pedagógus múltja a csoport munkájára is hatással volt, van.

Dávid István negyedszázada kapcsolódott be a máltai munkába. Hosszú éveken át vezette az öreg Fordot, amivel önkénteseket, mozgássérülteket vitt kirándulni vagy lelki napra, a celldömölki búcsúba, de szállított adományokat is. Kifogyhatatlan energiával, vidámsággal és önzetlenséggel mindig ott termett, ahol szükség volt a munkájára.

Lendvai Rezső a Szentatya látogatásakor 1991-ben még mentőtisztként segítette a máltai munkát, de hamarosan belépett a szolgálatba. Az országos Elnökség tagja, a régió elnöke volt hosszú ideig, most az etikai bizottság tagja. Ő szervezte meg elsőként hazánkban az Országos Máltai Elsősegélynyújtó konferenciákat dr. Giczy Saroltával együtt. Elsősegély-tankönyveiből oktatták Szombathelyen és másutt is a diákokat, a kis óvodásokat is. Tapasztalatával, bölcs gondolataival segítette, segíti a csoport munkáját is.

Molnár Gábor 2001-ben még főiskolai hallgatóként állt önkéntesnek. Hamarosan a fiatalok csoportjának vezetője lett. Elkötelezettsége, az elesettek iránti empátiája, jó szervezőképessége, vidám alaptermészete és sokrétű feladatvállalása példaértékű.

Tóthné Mizda Enikő 2006 óta stabil önkéntes. Három, akkor még kiskorú fiúgyermek mellett is mindig számíthatott segítőkészségére a csoport. Ma még inkább, akár gyűjtés, osztás, pakolás, házon belüli bármilyen feladat is találja meg. Pedagógiai tapasztalatát főleg a hátrányos helyzetű gyermekekkel, családjaikkal való foglalkozásban tudta és tudja hasznosítani.

Török Mária és Szabó Endréné Erzsi sok éve önkéntesként a háttérben meghúzódva, szerényen, de állhatatos kitartással takarít, fertőtlenít, rendet tesz, tisztaságot varázsol a házban, és a kertet is rendben tartják. Munkájuk méltó megbecsülése, hogy elhangzik nevük az esten.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/harminceves-jubileumat-unnepli-a-maltai-segelyszervezet-szombathelyi-csoportja-5390345/

Kiemelt képünkön: Dr. Asbóth Mária a megyei önkormányzat elismerő oklevelét dr. Balázsy Péter jegyzőtől vette át

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában