Néhány simítás van hátra

2021.10.04. 17:30

Megújul az idősek nappali otthona Pápocon

Fokozatosan, állami támogatásból és önerőből újul meg a településen az idősek nappali otthona. Egy éve vágtak bele a felújításba, a támogatásokból fedezett munkálatokkal végeztek. Az önerőből megvalósuló utolsó simítások azonban még hátra vannak.

Polgár Patrícia

Ágh Péter, Nováky Ernő és dr. Kondora Bálint – a háttérben az megújuló épület

Fotó: Ohr Tibor

Az idősek nappali otthona eredetileg iskola volt, ám akként nem sokáig működött, hamar új funkciót kapott az épület. A megyei önkormányzattal közösen, 2017-ben beadott TOP-pályázaton 74,5 millió forintot nyert el a pápoci önkormányzat az otthon energetikai korszerűsítésére. Nováky Ernő polgármester 2019-ben, megválasztásakor örökölte meg a projektet. A március közepe óta tartó felújítás során az épület egésze új, hőszigetelt burkolatot kapott, kifestették az alsó szint belső tereit, új nyílászárókat szereltek be, korszerűsítették a villamos hálózatot, hőszigetelt padozattal látták el az épületet. Az energetikai hatékonyság jegyében új fűtési rendszert szereltek be. Az épület emeleti részét azonban a projekt nem érintette: az ott található szociális konyhát, a faluszépítő egyesület leendő közösségi helyiségeit, valamint a tetőt önerőből újítja fel az önkormányzat, ezek a munkák még hátra vannak.

Ágh Péter, Nováky Ernő és dr. Kondora Bálint – a háttérben az megújuló épület
Fotó: Ohr Tibor

– Pár hónappal ezelőtt még nem gondoltuk volna, hogy ez a mai nap megvalósulhat – és most is csak egy lépcsőfokhoz érkeztünk el. Hiszen a teljes felújítás még nem készült el, de igyekszünk a forrásokat megteremteni a munkálatok befejezéséhez – jelentette ki beszédében Nováky Ernő polgármester az átadón, amely a falu idősek napi rendezvénye is volt egyben, fellépőkkel és bográcsban készült vacsorával. Emellett a polgármester apró figyelmességgel köszöntötte az otthon konyhájának nyugdíjas dolgozóit, valamint az intézmény házi segítségnyújtóit.

Ágh Péter országgyűlési képviselő az átadón kiemelte: mindannyian köszönettel tartozunk időseinknek, hiszen ők voltak azok, akik a II. világháborút követően újból felépítették országunkat, megalapozták a fejlődés lehetőségét. – Ahogyan országunk, úgy Pápoc is folyamatosan fejlődik. Elindult egy úton, amely révén egyre inkább otthonos és élhető településsé válik – mondta a képviselő.

Az elmúlt időszakban volt egy pillanat, amikor dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke – amint azt a polgármester megemlítette – a projekt leállítását javasolta. Az alelnök az átadón ehhez kapcsolódva elmondta: – Az épület felújításának története régre nyúlik vissza. 2017-ben az önkormányzat elnyerte az épület energetikai korszerűsítésére benyújtott pályázatban igényelt támogatást. Aztán jött a hidegzuhany, amikor kiderült, hogy abból az összegből, abban a formában, ahogyan azt elképzelték, nem valósítható meg a fejlesztés.

Nagyon sok fejvakarás és egyeztetés, valamint lobbitevékenység volt amögött, hogy végül pluszpénzt sikerült hozni a beruházásba. De még a pluszpénz birtokában is nagyon kockázatosnak tűnt belevágni a munkálatokba. Így valóban azt mondtam polgármester úrnak, hogy az önkormányzat anyagi érdekeinek szem előtt tartása miatt nagyon gondolja át, hogy belevág-e a fejlesztésbe, hiszen ha mégsem sikerül a felújítás, az csődbe vinné az önkormányzatot – idézte fel a helyzetet dr. Kondora Bálint. Hozzátette: a polgármester azonnal rávágta, szó sem lehet arról, hogy visszaadja a projektet, tűzön-vízen át, fogakat összeszorítva, de meg fogják valósítani a beruházást. Végül Kondora Bálint a felújítás kivitelezőjét méltatta, aki a szűkös költségkeret ellenére is időre végzett a munkálatokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában