Felújítás

2021.10.30. 07:00

Rábatöttös és Zsennye közös pályázatának köszönhetően újult meg a temető

Két település közös pályázatával újult meg a Cicelle- (Szent Cecília) templom melletti temető, amelyet tegnap avatott fel V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

Tersztyánszky Krisztina

Temetőkerítés, Keresztesné Szilvágyi Hajnalka, Annár István,V Németh Zsolt , 20211029, Rábatöttös, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A falvaktól távolabb szabadon álló, román stílusú, Dorffmeister- freskókkal díszített Szent Cecília-templom különleges miliőjű szent helye megyénknek, része a megyei értéktárnak. Az Árpád-kori templomot és a körülötte levő sírkertet évszázadok óta közösen használják a két, illetve három falu lakói (sőt a régészek vélekedése szerint már az avar korban temetkeztek itt). Zsennye, Gutaháza és Rábatöttös lakói ma is ide járnak misére és ide temetkeznek.

A sírkertet három részre osztva használják. A két falu 2019-ben egymástól függetlenül, de egymás terveihez igazodva nyújtott be pályázatot a Magyar falu programhoz temetőfelújításra, amely 2019-ben még nem, de a következő évben már sikerrel járt – mondta el az avatón Annár István rábatöttösi polgármester, megköszönve Zsennye polgármesterének, Keresztesné Szilvágyi Hajnalkának a közös munkát. A temetőre nagyon ráfért a fejlesztés: a kerítés hiánya miatt a vad rendszeresen kárt tett a sírokra tett virágokban és a növényzetben, az utak pedig esős időben sártengerré változtak. Ezeket a problémákat orvosolta a felújítás, melyre Rábatöttös önkormányzata 4 999 000, Zsennye pedig 4 997 000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert, és amit mintegy hárommillió forinttal a falvak még kiegészítettek.

Így 156 méter hosszban elkészült a térköves járda mindkét kaputól a templomig, az épület körül és a sírok között is egy nagy körben. A temetőt táblás és drótfonatos kerítéssel vették körbe, rajta mindkét falu irányából díszes kovácsoltvas kapu és ajtó készült. V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője gratulált a két falunak a jó együttműködéshez, a harmonikus munkavégzéshez. Emlékeztetett rá, hogy létünknek, lelkünknek része a halál is, néha el kell mélyülnünk az emlékezetben és kegyeletben. A cicellei temető jó lehetőséget ad erre, itt a hely szelleme szinte visszarepít minket az időben.

Kiemelt képünkön: V. Németh Zsolt és Annár István az átadón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában