Jótékonyság

2021.10.27. 07:00

Olaszországban látták vendégül a két Vas megyei speciális nevelési igényű fiatalt

A Nápoly alatti tengerparti városkában, Torre del Grecóban rendezték meg a programot, amelyre két Down-szindrómával született Vas megyei fiatal is meghívást kapott.

VN

rbt

Fotó: VN/Németh Ildikó

Az Erasmus+, a Spartacus Rugby Social Club szervezésében és a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület együttműködésével jött létre az Együtt sikerül: rögbivel a befogadásért program, amelyre Kozma Áront és Györe Hunort is meghívták. Mindketten 22 évesek, Down-szindrómások, Áron a kőszegi Dr. Nagy László gyógypedagó giai szakiskola tanulója, Hunor Szombathelyen az Aranyhíd EGYMI-be jár. Rajtuk kívül még negyven fiatal utazott a helyszínre Spanyolországból, Olaszországból, Romániából, Lettországból és Litvániából. Áron és Hunor barátsága a Napsugár Színjátszó Körben kezdődött.

Németh Ildikó, Áron édesanyja azt mondja, a közösségben végzett tevékenység, a sport és a művészeti tevékenységek lehetősége volt vonzó az olaszországi programban. A tíz napban meglátogattak egy szakiskolát, ahol a tanulók madagaszkári kagylókból készítenek ékszereket: precizitás és odafigyelés szükséges a munkához. A tengerparti programok között csoportos meditáción vettek részt, utána egyénileg megfestették az élményeiket, majd egy közös képet alkottak. Változó csapatokban végzett vetélkedők is segítettek a fiataloknak megtapasztalni, tágítani a saját határaikat.

Torre Del Grecóban például el kellett érni, hogy felülhessenek valaki mögé egy kismotorra, vagy a Nápoly környékén népszerű „tartalék kávéból” (caffé sospeso, azaz a saját kávéján kívül még egyet fizet a vendég, hogy azt egy rászoruló megkaphassa) kellett szert tenni egyre. A rögbi révén testközelből megtapasztalhatták a küzdelem erejét. Találkoztak egy fiatal rögbijátékossal, aki sportsérülés miatt került tolókocsiba, most hasonló helyzetű társainak segít lelkileg felépülni. A befogadást, a tiszteletet és egymás segítését is gyakorolták a fiatalok a helyi sportolók és a lakosság bevonásával.

Kiemelt képünkön: Kozma Áron és Györe Hunor egy rögbimeccs után piknikhangulatban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában