Színorgia

2021.10.15. 17:30

Őszi ruhát öltött a Kámoni Arborétum – fotók, videó

Az első fagyos napok általában meggyorsítják a lombszíneződést és a levélhullást. A Kámoni Arborétum fái is lassan októberi ruhát öltenek. Az igazi színorgia még ezután várható, de már most is érdemes kilátogatni egy kis őszi hangulatért.

Gyöngyössy Péter

20211014 Kámoni Arborétum, Németh Gábor, az arborétum igazgatója Szombathely Horváth Balázs, HB, Vas Népe

Fotó: Horváth Balázs

A kora tavasz a hóvirágos, sáfrányos, tőzikés illatfelhőjével, a május a rhododendronok színkavalkádjával vonzza a legtöbb látogatót a kámoni arborétumba. Sokan szeretik az őszt is, a csendes levélhullást. Amikor már egy kicsit csíp a levegő, de még barátságosan simogat a napsütés.

Németh Gábor, a Kámoni Arborétum vezetője kalauzol bennünket. Mint elmondta, még nem robbant be a lombszíneződés, a fák többsége még őrzi nyári zöld lombját. Az Öregpark méretes fáinak karéjában fiatalabb bokrok hívogatnak. Miközben a hortenziák ezerrel virágoznak, az Amerikából származó virágos som és az ázsiai pagoda som egyaránt sötétbordóra váltott. Tűzpiros bogyói előbukkannak a levelek közül. A zöld fűben pedig művészi kompozíciókat rajzolt levelekből a szél. Az egyik vasfa már teljesen lehullatta a sárga levélkéit, és a több mint százéves tulipánfa alatt is egyre több a narancssárgás, vörösbarnás tulipán alakú levél. A kastély melletti tavon úszó szigetekké állt össze a közeli tatárjuhar lepotyogó rózsaszínes lombja. A vízitök tó felszínén úszó zöld csészéi is színes növénymaradványokkal töltődtek meg. Ahogy közelebb lépünk a vízhez, apró molnárkák szaladnak szét a tó felszínén.

A Csendes-óceán partvidékéről származó nagymagvú tiszafák, más néven muskotályfenyők is potyogtatják termésüket. Szinte valószerűtlen a zöld burokból előbukkanó három-négy centis, hosszúkás vaskos mag. A sárgafa fényes, okkerszínű lombtömege szinte össze­gubancolódik a mellette lévő lonccal, a tupelófa fényes, sötétpiros koronája messziről lángol. Az óriási levelű magnólia alatt még találhatunk húsos tobozra emlékeztető, pink-rózsaszín terméseket, amelyekből narancssárga magok kandikálnak kifelé.

Hálás fotótéma a japán juhar is. Csillagra emlékeztető levelei halványbordóra színeződnek, de az ikerlependék termések mindig egy árnyalattal élénkebbek. A perzsafa is lassan őszre vált. A fán még nagyrészt zöldek az erősen erezett, ráncos levelek, de immár bőven akad halványpiros is. Sokan keresik fel az esőbeálló mellett álló ámbrafát. Csillag alakú levelei már vörösödnek.

Kiemelt képünkön: Egyre színpompásabbak az arborétum fái

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában