Hálókocsi

2021.10.17. 11:00

Vonatozás Svájcba

Újra el lehet jutni Budapestről Zürichbe hálókocsival. A Münchenbe induló Kálmán Imre Euro- Night egy része Salzburgtól külön kocsikkal közlekedik Svájc legnagyobb városába.

Vas Népe

Budapest és Zürich között a közvetlen hálókocsit 2009 decemberében vezette be a MÁV-Start, és szinte azonnal a legnépszerűbb, legtöbb utast vonzó szolgáltatássá vált. Sikerének több oka is van: a svájciaknál a vasúti utazás a legfontosabb közlekedési mód, amelyet a hagyományok tisztelete, a kényelem szeretete és a környezetvédelem is egyformán indokol. Fontos tényező továbbá, hogy fapados repülők csak Svájc nyugati részeibe közlekednek, buszok pedig egyáltalán nem, az ország legnagyobb városát, Zürichet pedig nem is szolgálják ki ilyen járatok – a vonatról ráadásul Zürich mellett egyetlen átszállással elérhető kedvezően például Bern, Luzern, St. Gallen, Winterthur és Chur is. A koronavírus-járvány előtti utolsó évben a zürichi hálókocsit több mint 13 ezer utas vette igénybe – ugyanebben az évben Münchenbe és Brassóba is 9000 körül volt a hálókocsis utasok száma. Az átlagos kihasználtság 93-94 százalék volt, és még a leggyengébb januári időszakban sem ment 75 százalék alá. Tavaly nyáron, abban a másfél hónapban, ami a közlekedést lehetővé tette, az átlagos kihasználtság 70 százalék volt, több mint 1200 utas választotta a hálókocsit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában