Hegyfalu

2021.11.25. 13:00

Burgenlandi képeslapok kiállítása

Aki ismeri, tudja, hogy a szenvedélyes képeslapgyűjtő Juhász Árpád szereti folyamatosan aktualizálni, évfordulókhoz igazítani a gyűjteményéből otthonában kialakított kiállítást. Idén Burgenland tartomány létrejöttének századik évfordulójára állított össze kiállítási anyagot.

Polgár Patrícia

A 100 éve jött létre Burgenland címet viselő kiállítás július óta látható a Juhász Árpád hegyfalui családi házában kialakított képeslapmúzeumban. A gyűjtő elmondta, kiállítása folyamatosan bővül, a most látható tablókon túl még ezer darab burgenlandi témájú képeslap vár feldolgozásra. Célja, hogy a már meglévőek mellett az összes burgenlandi településről legyen egy-egy karton, ami a képeslapokon túl a település leírását is tartalmazná.

A már látható tárlatban szerepet kap a települések mellett Erzsébet királyné, azaz Sisi, valamint Kismarton védőszentje, Szent Márton püspök, valamint a település Szent Márton-temploma is. A Szent Mártonnal kapcsolatos lapok nagyjából tíz évvel ezelőtt kerültek hozzá: azokat a szombathelyi önkormányzathoz beadott pályázatával nyerte el.

A kiállításon külön tablót kapott Boldogasszony/Frauen­kirchen búcsújáró temploma, de feltűnik a lapokon Lánzsér és Fraknó vára is. Legrégebbi burgenlandi képeslapjai a századfordulóról származnak: ezek nagy része burgenlandi kiadású, a trianoni témájúak pedig Magyarországon kerültek forgalmazásba.

– A tartományhoz kapcsolódó képeslapok nem az évforduló kapcsán kerültek hozzám. Már korábban gyűjtöttem azokat a Trianonnal elcsatolt területeket feldolgozó kiállítás kapcsán. Az anyagot eddig azonban nem dolgoztam fel, az évforduló jó apropó volt erre – magyarázta Árpád.

A gyűjtő azt is elmondta, hogy a kiállítás ezen része ebben az évben még biztosan látogatható. Előzetes időpont-egyeztetéssel fogadja azokat a vendégeket, akik szívesen megtekintenék a gyűjteményt. Kiállítása egyébként folyamatosan nyitva van, Árpád a hét minden napján 10–17 óra között várja a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában