Bezárás és tüntetések

2021.11.24. 21:00

Mindenki másképp éli meg a korlátozásokat Ausztriában, kint élő magyarokat kérdeztünk

Hétfőn lépett életbe Ausztriában az oltottakra és oltatlanokra egyaránt vonatkozó kijárási korlátozás. Az osztrák kormány intézkedéseit volt, aki könnyebben fogadta, sokan azonban az utcára vonultak a szigorítások eltörlését követelve.

Polgár Patrícia

Bányi Krisztina, az ORF újságírója múlt hét kedd óta otthonról dolgozik. Szerinte az, hogy újra leállították a rendezvényeket, megnehezíti a munkáját, de erre nem ez az első példa az elmúlt időszakban. – Sajnálom, hogy újra mindent le kell mondani, amit erre az időszakra terveztek az egyesületek. Persze, azokat a rendezvényeket, amelyek esetében ez megoldható, áthelyezték az online térbe. Abban bízom, hogy tényleg csak december 12-éig tart a bezárás, mert jön a karácsonyi időszak, amikor mindenki arra vágyik, hogy együtt lehessen a családjával, szeretteivel – mondja.

Gosztola Anita, a Wiener Christmas Salon tulajdonosa elmondja, hogy ő továbbra is bejár dolgozni az üzletbe. A hírek és a történések ellenére igyekszik az ügyfeleire koncentrálni. – A karácsonyi időszak nekünk a főszezon, így a webshop ilyenkor is kell, hogy működjön. Ez a helyzet azonban borzalmas károkat okoz a gazdaságnak és az embereknek egyaránt. Én, amit tudok tenni, az az, hogy tartom magamban, a családomban és az ügyfeleimben is a lelket – magyarázza.

Nem mindenki fogadta azonban békésen az új intézkedéseket és azt, hogy jövő év februárjától kötelezővé tették a koronavírus elleni védőoltást Ausztriában. Múlt szombaton több ezren tüntettek az országban. Egyes hírek szerint a demonstrálók azt tervezték, hogy megpróbálnak behatolni a kórházakba, mi­után az oltásellenes közösségi csoportokban erre buzdították a tagokat. Ezért a rendőrség fokozta a jelenlétet a kórházak körül. Radványi-Nagy Emese is ott volt a bécsi demonstráción. Az Ausztriában dolgozó némettanár szerint a bécsi tüntetés békés volt, ő nem tapasztalt rendbontást.

Kiemelt képünkön: A korlátozások ellen tüntettek Bécsben múlt szombaton

Ezek is érdekelhetik