Frissen Vasból

2021.11.28. 11:29

Nyolcszáz éves Egyházashollós – fotók

A település első okleveles említésének 800. évfordulóján ünnepi rendezvényt tartottak és felavatták azt az emléktáblát, amelyet Jáger József helyi lakos készített.

Tóth Judit

20211127 800 éves a falu írásos említése, Egyházashollós, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Németh Tamás polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy az elmúlt évtizedben sokat fejlődött a település: járdákat, utat, emlékművet, épületeket újítottak fel, a szennyvízhálózat kiépítésével pedig összkomfortos lett a falu. -Ünnep ez a mai nap. Nem csak az egyházashollósiak, hanem őseink ünnepe is. Tiszteletadás a munkájuk, a kitartásuk és a harcban vállalt bátorságuk előtt – fogalmazott a polgármester.

Szó esett arról is, hogy itt született Dr. Joó István a magyar földmérés és térképészet kiemelkedő alakja, akiről nemrégiben utcát neveztek el.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy nem csak az a lényeges, hogy mi volt itt az elmúlt nyolcszáz évben, hanem az is, hogy mi lesz. – Mi, magyarok hiszünk abban, hogy élhetnek nemzetállamok itt Európában. Ragaszkodunk a szülőföldünkhöz, a hagyományainkhoz és ezt a gondolkodást át tudjuk örökíteni a 21. századba. Ez számunkra erőforrás. Hiszem, hogy a jót utat mi járjuk. Mi, magyarok vagy akár az egyházashollósiak, akik időt szentelnek arra, hogy visszatekintsenek a múltba és ebből építsék a jelent, majd a jövőt.

Feiszt György nyugalmazott főlevéltáros előadásában a település történetét idézte fel. Ezt követően a 800. éves évfordulóra készített emléktábla leleplezésére került sor, majd Rátkai Imre plébános megáldotta a nagy gonddal készített alkotást, amely Jáger József helyi lakos munkája.

Az ünnepi eseményen a Batthyány Lovas Bandérium tagjai adtak díszőrséget, emellett volt kulturális műsor. Felléptek a Körmendi Alapfokú Zene- és Táncművészeti Iskola táncosai, Simon Alexandra pedig egy verset szavalt el zárásképpen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában