Frissen Vasból

2021.11.28. 11:29

Nyolcszáz éves Egyházashollós – fotók

A település első okleveles említésének 800. évfordulóján ünnepi rendezvényt tartottak és felavatták azt az emléktáblát, amelyet Jáger József helyi lakos készített.

Tóth Judit

Németh Tamás polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy az elmúlt évtizedben sokat fejlődött a település: járdákat, utat, emlékművet, épületeket újítottak fel, a szennyvízhálózat kiépítésével pedig összkomfortos lett a falu. -Ünnep ez a mai nap. Nem csak az egyházashollósiak, hanem őseink ünnepe is. Tiszteletadás a munkájuk, a kitartásuk és a harcban vállalt bátorságuk előtt – fogalmazott a polgármester.

Szó esett arról is, hogy itt született Dr. Joó István a magyar földmérés és térképészet kiemelkedő alakja, akiről nemrégiben utcát neveztek el.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy nem csak az a lényeges, hogy mi volt itt az elmúlt nyolcszáz évben, hanem az is, hogy mi lesz. – Mi, magyarok hiszünk abban, hogy élhetnek nemzetállamok itt Európában. Ragaszkodunk a szülőföldünkhöz, a hagyományainkhoz és ezt a gondolkodást át tudjuk örökíteni a 21. századba. Ez számunkra erőforrás. Hiszem, hogy a jót utat mi járjuk. Mi, magyarok vagy akár az egyházashollósiak, akik időt szentelnek arra, hogy visszatekintsenek a múltba és ebből építsék a jelent, majd a jövőt.

Feiszt György nyugalmazott főlevéltáros előadásában a település történetét idézte fel. Ezt követően a 800. éves évfordulóra készített emléktábla leleplezésére került sor, majd Rátkai Imre plébános megáldotta a nagy gonddal készített alkotást, amely Jáger József helyi lakos munkája.

Az ünnepi eseményen a Batthyány Lovas Bandérium tagjai adtak díszőrséget, emellett volt kulturális műsor. Felléptek a Körmendi Alapfokú Zene- és Táncművészeti Iskola táncosai, Simon Alexandra pedig egy verset szavalt el zárásképpen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában