Grazba utaztak

2021.11.16. 07:00

Stájer tanulmányúton jártak az Írottkő Natúrparkért Egyesület tagjai

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület Puregreen (Tisztazöld) programja munkacsoportjának tagjai – natúrparki, kormányhivatali szakemberek, tanárok, diákok – utaztak Grazba, hogy a stájer hulladékmentes életmódot tanulmányozzák.

VN

A stájer hulladékmentes életmódot tanulmányozták a munkacsoport tagjai

Fotó: VN/INE

Elsőként a CARLA/CARITAS működését ismerték meg. A hálózat évtizedek óta szervezi a felajánlásokból, lomtalanítási akciókból, adományokból érkező évi háromezer tonna használt bútor, műszaki cikk, ruhanemű, élelmiszer fogadását. Ezeket a válogatás után raktározzák, majd az adományok Caritas-boltokba és rászorulókhoz kerülnek.

A stájer hulladékmentes életmódot tanulmányozták a munkacsoport tagjai
Fotó: VN/INE

A legjobb darabokat „re use” műhelyekben újítják fel és értékesítik. A vállalkozás önfenntartó. Cél a hulladékcsökkentés, a jótékonyság és a munkaerőpiacra való segítés. A stájer hulladékmegelőzési munkacsoport a „Graz megjavítja” hálózatot mutatta be: az emberek nem szégyellik, sőt büszkék rá, ha valami másodkézből, felújítva kerül a tulajdonukba.

A tartomány legnagyobb szemétszedési akcióját, a Stájer tavaszi nagytakarítást is megismertették a magyarokkal, és egy csomagolásmentes boltban is jártak. Jövőre lakossági tapasztalatcserét is szervez Grazba az natúrparkért egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában