kutatás

2021.11.15. 11:42

Szombathelyen kutat dr. Singh Tej, a világ egyik legjobb tudósa

Bekerült a világ legjobb tudósai közé – a kutatók TOP két százalékába – dr. Singh Tej, aki három éve lakik Szombathelyen, és az ELTE IK Savaria Műszaki Intézetének angol nyelvű kurzusán tanít.

Merklin Tímea

dr. Singh Tej az anyagtudományi laboratóriumban

Fotó: Cseh Gábor

A többféle műanyagból álló anyagszerkezeteket (úgynevezett polimer kompozitokat) kutatja – amelyek biológiailag lebomló anyagok, nem károsítják a környezetet –, és ezek autóipari felhasználásával, fékanyagok előállításával foglalkozik. A Scopus nevű adatbázisban –amely a világ kutatóinak cikkeiről készített legátláthatóbb rendszer – 94 publikáció ja van, ami nagyon magas az egyénileg elérhető teljesítmények között. (A Scopus 2004-ben indult, eddig több mint 36 ezer címet tartalmaz a legmagasabb szintű témakörökből, mindenki ott van, aki számít, ami pedig nem mérvadó tudományos eredmény, az ebben nem is szerepel.)

A publikációk mellett számon tartják a független hivatkozásokat is, ami az ő esetében 750, a Hirsch-indexe pedig 15, ami azt jelenti, hogy van legalább 15 olyan publikációja, ahol a legkisebb hivatkozási szám 15. Ilyen kaliberű tudós 190 ezer van a világon, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 24. Közülük 19 a természettudományi kar, kettő a pedagógiai és pszichológiai kar, kettő a bölcsészettudományi kar és egy – ő Singh Tej – az informatikai kar oktatója. Érdekesség, hogy bekerült a kutatók TOP két százalékába Bernardo Innocenti is, a biomechanikával foglalkozó mugellói egyetemi professzor, aki Belgiumban dolgozik, és a Savaria Műszaki Intézet vendégelőadója volt. Az adatokat maga a Scopus adja ki, mindig az előző évre vonatkoznak, tehát a legfrissebbek a 2020-as számok, a 2021- esek még nincsenek meg. Tej az elmúlt hétvégén vette észre az adatok által mutatott sikert, amely felér egy kitüntetéssel.

dr. Singh Tej az anyagtudományi laboratóriumban
Fotó: Cseh Gábor

Keményen dolgozik, ez egy független elismerése a munkájának, reméli, hogy hamarosan elnyerhet Magyarországon kutatási pályázatot is. Az igyekezet megvan benne, már próbálkozott, és próbálkozni is fog. A napokban nevezik ki egyetemi docensnek, ő lesz az első külföldi, aki megkapja ezt a címet és munkaköri beosztást a Savaria Műszaki Intézetben; jövőre pedig habilitálni fog, méltán lehetnek rá büszkék a munkatársai. – Három évvel ezelőtt jöttem, már otthonos vagyok itt – mondta, remélem, hogy hamarosan utánam jöhet Indiából a biológus feleségem, és az augusz tusban született kisfiam, Shamant is.

Tej Észak-Indiában született és nevelkedett, a panjabi egyetemen tanult, mérnök lett, nanotechnológia szakon végzett. Ezután a hamirpuri műszaki egyetemen szerzett doktori fokozatot. Témáját, az újrafelhasználható bioanyagok vizsgálatát az egész világon nagy érdeklődés övezi, sokan dolgoznak benne, és ő ezen a szakterületen tudományos eredményei alapján kiválóságnak bizonyul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában