Vas Megyei Prima díj 2021 – A magyar irodalom kategória győztese: Pődör György

A magyar irodalom kategória győztese Pődör György. A nyugdíjas mérnök- tanár, iskolaigazgató, ásványgyűjtő, múzeumvezető – költő és szakíró.

Vas Népe

20200801 Horváth István A természet vendége című kiállításának megnyitója, Pődör György, Kőszeg, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Pődör György 1948. szeptember 24-én született Vasszilvágyon. 1967-ben a szombathelyi gépipari technikumban érettségizett, Dunaújvárosban (1971, fémszerkezetgyártó), Budapesten a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (1973, mérnök–tanári – 1996, közoktatás-vezetői), majd a Veszprémi Egyetemen (2002, minőségbiztosítási szakmérnöki) szerzett diplomát. Egy évet a zalaegerszegi építőipari szakközépiskolában, majd Körmenden, a főiskolán tanított. 1975-től nyugdíjazásáig a szombathelyi Savaria Szakközépiskola mérnök–tanára, tíz évig az igazgatója volt. 2017-ben megkapta a Magyar Kultúra Lovagja elismerést. Vasszilvágy díszpolgára (2018). Számtalan megyei és minisztériumi elismerés mellett a MÁV-tól a Pro Ferovia díjat szakírói tevékenységéért kapta meg. Közel félszáz pedagógiai publikációja mellett 16 oktatási segédkönyv szerzője, egy példatár társszerzője volt. Igazgatósága alatt jelentős fejlődésen és fejlesztésen ment keresztül a szakközépiskola.

Az ásványok és kőzetek iránti elkötelezettsége gyermekkora óta meghatározta életét. Gyűjteményének egy részét az általa kialakított vasszécsenyi ásványmúzeumban helyezte el.

Versei az 1970-es évek óta jelennek meg. Alapító tagja és vezetője volt a szombathelyi Vasvirág Irodalmi Körnek. Nagyon sok alkotását közölték napilapok, irodalmi folyóiratok és weblapok. Kapcsolattartásuk folyamatos, szinte heti vagy havi publikálásokkal. Rovatvezetője a budapesti a Hetedik irodalmi folyóiratnak. A Magyar Nemzeti Írószövetség felkérte tagnak, felvétele folyamatban van. Versei kezdetektől elkötelezettek a szülőföld, a vasi táj iránt.

Kiemelt képünkön: A magyar irodalom kategória győztese: Pődör György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában