Jót tenni jó!

2021.12.03. 11:30

A pipimánia fokozódik – Rónaszéki Lindával rajzolt kakast, tyúkot Bence és Patrik – fotók

Megfejeltük a tyúkajándékozást egy szerkesztőségünkben megtartott irányított rajzolással, amelyre Rónaszéki Linda képzőművészt kértük fel.

Merklin Tímea

Fotó: Cseh Gábor

Amint megírtuk, a vaskeresztesi Horváth Attila Bence (11) odaadta két tyúkját Takács Patriknak (4), miután az 56 levelet rajzolt a Jézuskának, hogy tyúkokat szeretne kapni. Vasárnap átadta a nagyfiú a kisfiúnak a hőn áhított két szárnyast, a két család is barátságot kötött az ajándékozás által. Meghívtuk őket a Vas Népe szerkesztőségébe egy kreatív délutánra, ahol a nagyon kedves, rajzolt mesevilágáról ismert Rónaszéki Linda adott ötleteket a gyerekeknek.

Bence anyukája, Bereczki Tollas Katalin a hatalmas bóbitájú, Parittya nevű kakast hozta modellnek, David Bowie is megirigyelte volna a frizuráját. Miközben az anyukák megbeszélték, hogy vannak a tyúkok az új helyen, Rónaszéki Linda villámgyorsan felvázolt egy borzas szárnyast a rajzlapra, és megmutatta, hogy miként kell a vizes ecsettel életre kelteni a színeket, és a kis Patrik már festette is a kócos kakast. Bence önállóan dolgozott, megrajzolta és ki is festette a maga szárnyasát.

 

Ezután matricákat készítettek: vágott kis négyzetekbe rajzoltak részeges csirkét: borzas tollakkal, nagy, középen öszszeszaladó szemekkel. Linda elárulta, még sosem festett baromfit, de utánanézett, hogyan kell, nem akart alulmaradni a „csirkében”, tudta, hogy itt „szakértőkkel” lesz együtt. Takács Hanich Helga azt kérdezte Bence anyukájától, hogy meddig élnek ezek a tyúkok, és az evolúciós válasz az volt, hogy „ameddig meg nem esszük őket; nem szoktuk megvárni a végelgyengülést”.

Helgáék azonban egyelőre nem az újházi tyúkhúslevesre és a rántott csirkére gondolnak, hanem bővítik otthon a pipiházat: a kis Patrik tegnap az ujján mutatta, hogy most már öt tyúk van benne, gyűjti a tollaikat és a tojásaikat. A kakas körméről Kati elmesélte, hogy azért ilyen nagy, mert ezzel kapaszkodik meg a tyúk hátában, amikor ráugrik. Ha túl sok pipi „kopaszodik” egy udvarban, az azt jelenti, hogy sok a kakas és/vagy durva. A rajzok elkészültek, Linda és a kisfiú filcpárbajt vívtak, vagyis sárga és narancssárga pöttyökkel színeztek, kiszorítva egymás tollát a kontúrokból. A fiúk hazavihették az alkotásaikat, és kaptak ajándékba a művésztől noteszeket, amelyek borítóján Linda saját festésű képei vannak.

Kiemelt képünkön: Rónaszéki Linda, Takács Patrik, Horváth Attila Bence, a háttérben az anyukák: Takács Hanich Helga és Bereczki Tollas Katalin a kakassal, Parittyával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában