Szakmai elismerés

2021.12.05. 20:00

Bizalommal fordulhatnak Bangháné Szendrő Erzsébethez, Az év vasi védőnőjéhez

Bangháné Szendrő Erzsébetet, Vasszécseny, Tanakajd és Csempeszkopács védőnőjét az idén kollégái Az év vasi védőnőjének választották. Még szeptemberben, a szakmai napjukon vette át a vándordíjat. Előtte és azóta is napjai legnagyobb részben a hivatásáról szólnak. Védőnőnek lenni életforma, vallja a díjazott.

Tóth Kata

„A körzetében élő családok elfogadják, szeretik és bizalommal fordulnak hozzá. Mindig a probléma megoldása és a szülők segítése a legfontosabb számára. Munkáját nagy szakmai alázattal végzi” – ezekkel a mondatokkal kezdődik a munkáját méltató összefoglaló. Kíváncsiak voltunk, milyen állomásokon keresztül vezetett a környezetében nagyra becsült védőnő útja napjainkig.

– A gyerekek mindig közel álltak hozzám, így történt, hogy a kőszegi általános iskola után Szombathelyre, az Entzbruder Dezső Egészségügyi Szakközépiskolába adtam be a jelentkezésemet, bölcsődei gondozó akartam lenni. Általános ápolói és aszszisztensi végzettséget szereztem, és úgy alakult, hogy Lukácsházán a körzeti orvos mellett lettem asszisztens 1985-tól 89-ig. Az érettségit esti tagozaton szereztem a Jurisich- gimnáziumban. Négy év munka után jelentkeztem Pestre, az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar védőnői szakára. A magamé mellett láttam a körzeti védőnő munkáját, ezért képeztem magamat tovább ebben az irányban. A hároméves képzés diplomát adott. Emlékszem, lelkesen és elhivatottan vetettem bele magamat a munkába.

Védőnői pályája első állomásaként Jákot említi: 1992- ben kezdett ott (jó tapasztalatot jelentett a körzeti orvos mellett töltött négy év), és 23 esztendőn keresztül maradt. Máig szép emlékként írja le a több mint két évtizedet. Fájó szívvel váltott, de a csökkenő gyermeklétszám miatt úgy ítélte jónak, hogy a vasszécsenyi védőnői körzetben 2015-ben adódott végleges álláslehetőséget megpályázza. Vasszécsenyen kívül a szomszédos Tanakajd és Csempeszkopács tartozik hozzá: 150 család, mintegy 180 hat év alatti gondozott gyermek, ezenkívül a 117 fős általános iskola diákjai, 77 óvodás és 26 bölcsődés gyermek.

– A napjaim legnagyobb részét a körzeti munka teszi ki: a várandósgondozás mindenre kiterjedően, az újszülöttek ellátása, a csecsemők, kisgyerekek, a 3-6 éves korú gyerekek gondozása. Mindig nagy élmény a kisbabákkal való első találkozás. Felemelő érzés, hogy idegenként én lehetek az első, aki betoppan a családhoz. Újszülöttől hároméves korig aztán gyakoriak a státusz-/ szűrővizsgálatok, hároméves kor után évente ismétlődnek. A feladatok kisebb része az iskola-egészségügyi munka, az óvodai, iskolai egészségfejlesztő foglalkozások: az óvodában például a helyes fog ápolásról, felső tagozatban a serdülőkorról, a helyes táplálkozásról beszélek, a higiénés dolgokról, a fogápolásról, a dohányzásról. Szerveztem baba-mama klubot is, azon belül mindig köszöntjük az édesanyákat, akik kitartóan anyatejjel táplálták a babájukat az előző évben. A családok gondozása mellett méhnyakrákszűrést 2014 óta vállalok a 25–65 év közötti korosztálynak. Az a célunk, hogy a nőkben kialakuljon az igény a szűrésen való részvételre és egészségük megőrzésére – mondja.

Bangháné Szendrő Erzsébet az idősebb korosztály kezét sem engedi el. A helyi idősek klubjában, rendezvényeiken és a falunapokon rendszeresek az egészségügyi szűrések. Évek óta oktató-védőnőként is dolgozik. A 2000-es évektől szinte minden évben érkezett hozzá végzős hallgató hét-nyolc hetes gyakorlatra. Maximális türelemmel van a fiatalok iránt. Leendő kollégáinak átadja a védőnői hivatás szeretetét. És hogy miért életforma a védőnői hivatás?

– Bármikor felhívhatnak a kismamák, a családok, nem csak a kötelező alkalmakon. Hétvégén sem kapcsolom ki a mobiltelefonomat. Ha egy anyukának azzal tudok segíteni, hogy beszélek vele, ha hozzátehetek ahhoz, hogy megoldódjon a problémája, ez egyáltalán nem áldozat. Jóleső érzés, ha elfogadnak, ha bizalommal vannak irántam, és kölcsönös öröm, ha hasznos dolgokat tudok átadni. Különösen mai korunkban, amikor a kismamák a legapróbb megakadásnál az internethez nyúlnak, és kevésbé hallgatnak a saját megérzéseikre. A fent említettekhez Erzsébetnek a családja adta/ adja a támogató hátteret. A gyöngyösfalui családi házból a lányai már kirepültek: egyikükből állatorvos, a másikból gyógytornász lett. Édesanyjuk az elnyert vándordíjat a nappaliban egy évig őrzi.

Kiemelt képünkön: Bangháné Szendrő Erzsébet az idősebb korosztály kezét sem engedi el

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában