Horgász

2021.12.12. 09:00

Doktorhalak érkeztek a Vas megyei tavakba

Több mint egy tonna compót, vagy más néven doktorhalat telepítettek a szövetségi vizekbe. A hiedelem szerint a hal nyálkájával más sérült halakat gyógyít.

VN

Fotó: VN/Laki László

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége őshonoshal-telepítési programja alapján – folyamatosan keresve a lehetőséget őshonos fajok beszerzésére – november végén 1100 kilogramm, nagyjából 3000-3500 compó került az alábbi szövetségi és tagegyesületi kezelésben lévő vizekbe. 

 

A Kerkafalvi HE támogatásával: Kerkafalva Kéthatár-tó (50 kilogramm), a Szentgotthárdi HE támogatásával: máriaújfalui Hársas-tó (200 kilogramm), a Vasvári HE támogatásával: vasvári tavak (100 kilogramm). A Spartacus HE támogatásával: újperinti I. sz. tó (100 kilogramm), az Elektromosok SHE támogatásával: szombathelyi Csónakázó- és horgásztó (100 kilogramm), a Répcelaki Bányász HE támogatásával: csánigi bányató (100 kilogramm), a Celldömölki Lokomotív HE támogatásával: celldömölki tó (200 kilogramm). A Kőszegi HE saját vásárlása: kőszegi Csónakázótó (100 kilogramm), a Büki HE saját vásárlása: büki horgásztó (100 kilogramm) és jutott még a compóból a vaskeresztesi Alpesi-tóba is ( 50 kilogramm). 

 

– A nehezen beszerezhető compók a helyszíni mérlegelést követően kerültek a tavakba hivatásos halőrök, illetve a helyi egyesületek önkéntes segítői által. A hazai békéshal-fauna egyik legszebb hala egyetlen más hazai faj egyedével sem keverhető össze jellegzetes színe, formája, pikkelyei miatt – mondta Mesterházy József, a szövetség halgazdálkodási csoportvezetője. A compó úszói lekerekítettek, vaskos testét apró, a bőrbe mélyen beágyazódott, erősen tapadó pikkelyek fedik. A bőrmirigyei által termelt nyálkának gyógyhatást tulajdonítottak a régi halászok. Hitük szerint a compó hozzádörgölőzik a sérült halakhoz, és a nyálkájától hamarabb gyógyulnak azok sebei. Innen származik a faj egyik népi neve, a haldoktor – vagy más változatban doktorhal.

 

Tudományos megfigyelések ugyan nem támasztják alá ezt a hiedelmet, ami azonban olyan kedves, hogy érdemes megőrizni. A compó kedvelt élőhelyei a növényekkel benőtt állóvizek. Hajdan tömegesen fordult elő hatalmas kiterjedésű mocsarainkban, a lecsapolásokat követően azonban erősen visszaszorult. A klímaváltozással nőhet a faj jelentősége, ugyanis csekély oxigénigénye miatt azt is elviseli, ha a víz hőmérséklete 30 Celsius-fok fölé emelkedik, és lecsökken benne az oldott oxigén mennyisége.

A hazai békéshal-fauna egyik legszebb halfaja

Forrás: VN/Laki László

Növekedése lassú ugyan, ám kitűnő ízű húsa és túlélőképessége ellensúlyozhatja ezt. A szövetség megyei horgászrendje az országosnál szigorúbb, 30 centiméteres méretkorlátozással és kétdarabos darabkorlátozással védi ezt a gyönyörű halfajt, de a tapasztalatok szerint a horgásztársak többsége – miután kigyönyörködte magát a ritka horgász zsákmányban – kíméletesen visszabocsátja a compót a vízbe. 

 

– Kövessük a példájukat és hagyjuk nőni, majd szaporodni vizeink új lakóit, hogy másoknak is örömet okozhasson egyegy termetes példány kifogása – kérte Mesterházy József, aki egyúttal köszönetét fejezte ki minden közreműködőnek a telepítés során nyújtott segítségért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában