Segítség

2021.12.20. 08:00

Önkéntesek is segítenek a bajban

A katasztrófavédelmi tevékenységet végrehajtó civil szervezetek szakmai tevékenységét értékelte dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, Vas megyei katasztrófavédelmi igazgató a legutóbbi megyei közgyűlésen.

vaol.hu

Dr. Bognár Balázs beszélt a szélsőséges időjárási helyzetekre való felkészülésről. A tűzoltó dandártábornok mellett Marton Ferenc, dr. Kondora Bálint, Majthényi László és dr. Balázsy Péter

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A hivatásosok mellett önkéntes tűzoltó egyesületek, önkéntes polgári védelmi szervezetek, mentőcsoportok is részt vesznek a vasi katasztrófahelyzetek eredményes kezelésében. Ez az egyik kulcsa annak, hogy a megyében élők biztonságban érezhetik magukat – mondta az igazgató.

 

A rendszer kiépítésének előzménye, hogy Magyarországon a nemzeti katasztrófakockázat felmérése 2013-ban kezdődött. Az Európai Unióban minden tagállamot köteleztek arra, hogy országos szintű jelentésben mérje fel, mik a katasztrófavédelmi kockázatok. Ezt Magyarország is megtette, jelenleg a 2021–27-re elkészült elemzés alapján dolgoznak. Dr. Bognár Balázs kiemelte: ez lényegében a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás, hiszen ez okoz rendkívüli időjárási helyzeteket, nagy vízhozammal is járó intenzív viharokat, amelyek az épített környezetre, a bennünket kiszolgáló infrastruktúrákra is jelentős hatással vannak. Kellenek olyan egységek, amelyek megfelelő eszközrendszerrel tudnak reagálni. A 2021-es év célkitűzései közé tartozott, hogy a szélsőséges helyzetekre felkészítsék a szervezeteket, 2022-ben folytatódik a képzésük. Stratégiai célkitűzés az önkormányzati tűzoltóságok és önkéntes szervezetek pályázati eredményességének növelése, fenntartása, valamint olyan támogatások megszerzése, amelyek működésre fordíthatók vagy azokból az eszközrendszert fejleszthetik.

 

 A vasi védelmi bizottsággal közösen minden évben olyan komplex védelmi igazgatási gyakorlatokat szerveznek, amelyek a megye kockázati tényezői alapján szabnak feladatokat, és a kockázatokat meg is szüntetik: az életveszélyes fákat kivágják, a vízelvezető rendszereket kitisztítják, ezzel értéket is teremtenek. Miközben felkészítik az önkénteseket a problémák kezelésére, működtetik az országos minősítő rendszert is. A hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a három hivatásos tűzoltó parancsnokság mellett öt önkormányzati tűzoltó parancsnokság és 83 önkéntes tűzoltóegyesület működik Vasban, egyre jobb technikai felkészültséggel. 

 

– A megyében átlagosan éves szinten 1500-1800 vonulásunk van, és ebben szerepelt vállalnak az önkéntes mentőszervezetek és önkéntes tűzoltó erők – 300-400 fővel. 48 települési mentőcsoport működik, csaknem ezer fővel, megfelelő eszközökkel; az ő felkészítésüket is folyamatosan koordináljuk. Minden olyan feladatban megmutatkoznak a képességeik, legyen szó járványügyi helyzetről, ehhez kapcsolódó logisztikai képességről, területzárásról, nagyobb kiterjedésű káresemény biztosítási feladatairól, mely idén is megtörtént – mondta dr. Bognár Balázs. – Ebben az évben 111 tűzeset, 184 műszaki mentés volt, a mentőszervezeteket 55 alkalommal riasztottuk, és ez nem csak megyén belüli alkalmazás. Az önkéntesek képzése folyamatos, és ha van fluktuáció, az embereket pótolják, bevonják őket is a káresemények kezelésébe, mert ha a baj óráiban létszámtöbbszörözésre van szükség, akkor érdemben együtt tudnak beavatkozni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában