Felelős szülők

2021.12.24. 14:00

Van segítség! Konferencia vasi résztvevőkkel: központban az áldozat

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjához és a gyermeki jogok világnapjához kapcsolódóan szervezett konferenciát az Igazságügyi Minisztérium az áldozatsegítésről. Az online eszmecserének vasi résztvevője is volt.

VN

Az áldozattá válásuk csökkentését, megelőzését célzó programok megvalósítását tervezik

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A konferenciát Szeiler Orsolya igazságügyi közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Köszöntőjében hangsúlyozta: mindennap azon dolgoznak, hogy minden bűncselekmény áldozatához eljusson az üzenet: van segítség! Elhangzott a holland mintára 2021. január 1-jei hatállyal bevezetett közvetlen áldozatelérési modell fontossága. 

 

Idén október végéig mintegy 15 ezer áldozatot értek el, többet, mint tavaly egész évben, miközben a bűncselekmények száma csökkent. Folytatódik az áldozatsegítő központok létrehozása is.

 

Dr. Solt Ágnes, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa a gyermekbántalmazás témájában tartott előadást. Szerinte elképesztő mértékű a látencia, aminek egyik oka, hogy a hatóságoktól nem sokat várunk, ezért nem teszünk feljelentést. Kutatásai szerint a bántalmazó esetek 85 százaléka éveken át, beavatkozásmentesen húzódott el, márpedig beavatkozás nélkül ezekben a helyzetekben nem lesz változás. Beszélt a bántalmazott magzatok, sérült újszülöttek, illetve az eltitkolt terhesség, újszülöttölés jelenségéről is. 

 

Sinka Gábor a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács részéről a tanács stratégiá ját ismertette. A 2022–2023-ra vonatkozó intézkedési terv célja az időskorúakkal szemben elkövetett bűncselekmények csökkentése, az online térben lévő, gyermekek és fia talkorúak áldozattá válásának mérséklését, megelőzését célzó programok megvalósítása. Bűnmegelőzési mesékkel a legkisebb korosztályt célozzák meg: a megküzdési képesség támogatása, a bátorítás, a segítségkérés erősítése a cél. 

 

Dr. Lazáry Györgyné klinikai gyermek- és felnőtt-szakpszichológus, igazságügyi pszi chológus szakértő, a szombathelyi Barnahus alapítója, a Barnahus Nemzeti Tudásközpont vezetője a pszichológusi segítségnyújtás szerepéről tartott előadást. Kifejtette a Barnahus mint gyermek barát szolgáltatás lényegét, ahol a szexuális abúzus felderítésén túl megfelelő támogatást is nyújtanak a gyermeknek. A gyermekek mindenekfelett álló érdeke érvényesül az igazságszolgáltatásban úgy, hogy közben a teljes körű védelmük is megvalósul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában