Világjárvány

2022.01.01. 13:00

Egyre elterjedtebb a hibrid munkavégzés

A koronavírus negyedik hulláma még javában tart, így egyre többen térnek vissza a távoli munkavégzéshez. Jelenleg is a veszélyhelyzetben bevezetett kormányrendelet szabályait kell alkalmazni a munka törvénykönyve helyett távmunka esetén. Hibrid munkavégzés során azonban nem szabad megfeledkezni a munkaszerződés módosításáról sem – mutatnak rá a szakértők.

NA

Fotó: Shutterstock

A világjárvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt a munka törvénykönyvétől részben eltérő foglalkoztatási szabályok érvényesülnek továbbra is. Idén július óta ugyanis a távmunkavégzésre a munka törvénykönyve helyett egy, a veszélyhelyzet időszakára szóló kormányrendeletet kell alkalmazni. 

A rendelet egyértelműen kimondja: a munkaszerződésben kell megállapodni a munkavállaló távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatásában. Miután a home office ideiglenesen távmunkának tekintendő, az otthoni és a munkahelyi munkavégzést keverő hibrid munkavégzéshez is minden esetben szükség van a munkaszerződés módosítására. 

 

 

– Nem érdemes kockáztatni. Az erről szóló változtatások elmaradásának súlyos anyagi teher is lehet a vége. A módosítások hiánya ugyanis egy ellenőrzés során jelentős munkaügyi bírságot eredményezhet – hangsúlyozta Brózmann Attila, az Act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője. 

A jogszabály meghatározza, hogy távmunkának tekintendő az is, amikor az alkalmazott a munkáját csak a munkaidő egy részében végzi a cég telephelyétől távol. 

 

 

A cégeknek mindenképpen szem előtt kell tartaniuk – eltérő megállapodás hiányában –, hogy utasítási joguk csak és kizárólag a munkavállaló által ellátandó feladatok meghatározására terjed ki. Ehhez kapcsolódóan az alkalmazottat számítástechnikai eszközön, de akár a távmunkavégzés helyszínén, vagyis jellemzően otthon, személyesen is ellen­őrizhetik. Utóbbival kapcsolatban az azonban fontos kitétel, hogy egy ilyen revízió nem jelenthet a munkavállaló, sőt, a távmunkavégzés helyeként szolgáló ingatlant használó más személy számára aránytalan terhet. 

 

 

A kormányrendelet munkavédelmi rendelkezéseket is tartalmaz. Számítástechnikai eszközzel végzett távmunka esetén a munkáltatónak írásban tájékoztatási kötelezettsége van a munkavállaló felé a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól. A munkavállaló azonban a munkavégzés helyszínét már saját maga választhatja meg. 

 

 

Ezzel szemben a nem számítástechnikai eszközzel végzett távmunka esetén a feleknek írásban kell megállapodniuk a munkavégzés helyéről. Ez esetben viszont a feladatokat csak a munkáltató által munkavédelmi szempontból előzetesen megfelelőnek minősített távmunkavégzési helyen lehet elvégezni. 

 

 

Kiemelt képünkön: Egyre többen dolgoznak otthonról

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában