Összefogás és támogatás

2022.01.06. 10:00

Két szakaszban renoválták a vépi plébániatemplomot

Az elmúlt években megújult a vépi Urunk színeváltozása plébániatemplom tornya és főhomlokzata, valamint a szigetelése; két miniszterelnökségi támogatásban – 15-15 millió forintban – részesült a projekt.

Vas Népe

Soltész Miklós Ágh Péterrel tavaly novemberben tájékozódott a vépi templom felújítási munkálatairól Fotó: VN-archív/SZP

Fotó: Szendi Péter

A torony és a főhomlokzat rekonstrukciójára még 2018-ban 15 millió forint központi támogatás jutott: EOR-os (egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása) forrásból. A Szombathelyi egyházmegyétől juttatott pluszforrásból és a hívek adományaiból további számottevő összeg gyűlt össze a felújításra, így lehetőség adódott a héjazat és a tetőszerkezet komplett cseréjére, hogy az épület átfogó állagmegóvása a tervek szerint folytatódjon. 

 

 

A kormány tavaly csaknem 26 milliárd forintot különített el a templomfelújítási programra, ebből 28 különböző egyházi örökségünk újulhat meg Észak-Vas megyében. Köztük a vépi templom is: 15 millió forint támogatás érkezett a további munkákra. Megvalósulhatott a templom szigetelése korszerű és a vizesedést végleg megszüntető falátvágásos technológiával. A szigetelés után belső javítások váltak szükségessé, illetve hogy a sérült helyeket újrafessék. A templomi padokat is újrafestik, a padok alá új padozat készült, és korszerűsítették a padfűtést. 

 

 

– A vépi templom felújítása, amelyet novemberben Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárral tekintettünk meg, jó példája az összefogásnak. A város egyik ékeként két miniszterelnökségi támogatásban részesült. Ezenkívül az egyházmegyei partnerség és helyi tettrekészség vezetett el az épített örökség megőrzéséhez. Így születnek újjá a települések jelképei, amelyekre Vépen is büszkék lehetnek a helyiek, fogalmazta meg Ágh Péter országgyűlési képviselő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában