Terv

2022.01.12. 13:00

Kilátó lehetne a mérőtoronyból Magyarszombatfán

A múlt év második felében fogalmazódott meg az ötlet, hogy az Öreg-hegyen lévő geodéziai mérőtornyot kilátóvá fejlesztené a település önkormányzata. Ezzel új turisztikai attrakcióval gazdagodhatna az Őrség.

Gyöngyössy Péter

A torony tetejéről belátható az egész Őrség

 Csaknem ötven éve áll Magyarszombatfa határában, az Öreg-hegyen az a vasbeton oszlop, mely geodéziai mérések céljából épült. A hetvenes években 107 ilyen mérőtorony létesült az országban. Vas megyében is több helyen találkozhatunk ezekkel a szürke hengerekkel, melyeken felirat tájékoztat arról, hogy tilos felmenni rájuk, és ezt egy lezárt vasajtó is jelzi. 

 

Magyarszombatfán a vasajtó már rég nincs meg, és rendszeresen használják a turisták kilátóként, pedig csak egy hevenyészett korlát véd a leeséstől. Az elmúlt év második felében fogalmazódott meg az ötlet, hogy a tornyot egy, a tájhoz méltó kilátóvá lehetne fejleszteni. Albert Attila polgármester elmondja, hogy az országban már van több jó példa arra, hogyan lehet az otromba vasbeton hengereket „felöltöztetni” és biztonságosan használható kilátóvá fejleszteni. 

 

Nemrég Győrújbarát közelében adtak át egy ilyen létesítményt. – Magyarszombatfán a turisztika a legfontosabb megélhetési forrás – állítja Albert Attila. – Az Öreg-hegyen álló torony tetejéről belátható szinte az egész Őrség. Beleesik a Kéktúra útvonalába is. A kilátó gazdagítaná a helyi turisztikai kínálatot, ezzel is erősítve a helyi vállalkozásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában