Oktatás

2022.01.31. 15:51

Mintegy hétszáz pedagógus csatlakozott a figyelmeztető sztrájkhoz Vas megyében

Hétvégén több intézmény visszalépett a pedagógus szakszervezetek által mára meghirdetett kétórás munkabeszüntetéstől, így is több iskolában és óvodában megtartották a demonstrációt Vas megyében. Mintegy 640 pedagógus sztrájkolt megyeszerte.

Vas Népe

Forrás: Pixabay.com

Mitre-Károlyi Mária, a Pedagógusok Szakszervezete megyei elnöke hétfőn kora délután lapunk kérdésére elmondta: mintegy 700 pedagógus csatlakozott figyelmeztető akciójukhoz: 611-en a Szombathelyi és a Sárvári Tankerületi Központhoz tartozó iskolákból és összesen 87-en a szombathelyi és vasvári óvodákból.

 

Országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb mint egyötöde vett rész a hétfői sztrájkban, közölte az előzetes adatok alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kora délután az MTI-vel.

 

A tárca a közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy a szakszervezetek annak ellenére megszervezték a sztrájkot, hogy annak jogi feltételei nem álltak fenn. A minisztérium szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk, mivel a bíróság csak pénteken hozott elsőfokú, nem jogerős határozatot, a jogszabály szerint pedig sztrájk csak akkor tartható, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla.

 

A szombathelyi Boldog Brenner János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban még múlt pénteken jártunk annak apropóján, hogy a félévi értesítőket megkapták a diákok. Englert Zsolt intézményvezetőt természetesen megkérdeztük, részt vesznek-e a sztrájkban. – Nem csatlakozunk a demonstrációhoz. Nehézségek vannak, de úgy látjuk, hogy a sztrájk nem oldja meg a problémákat. Tárgyalni, tárgyalni kell. Másrészt a járványhelyzetben fontos, hogy a szülők tudják iskolába hozni a gyerekeket, mehessenek dolgozni. Az a jó, ha minél több iskolában töltött napunk van.

 

- A figyelmeztető sztrájkban országosan a pedagógusok kevesebb, mint egyötöde vett részt. A Sárvári Tankerületi Központ intézményeiben a kétórás figyelemfelkeltő sztrájk idején is biztosítottuk a gyermekek felügyeletét – válaszolta kérdésünkre Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója. Fodor István szombathelyi tankerületi igazgató is ugyanezt erősítette meg válaszában: minden érintett intézmény biztosított gyermekfelügyeletet a munkabeszüntetés alatt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában