Méregtelenítés

2022.01.16. 07:00

Seprenyi Fanni egy csodás méregtelenítő turmix receptjét osztja meg olvasóinkkal

Az év vége a nagy családi lakmározások, ünnepi iszogatások időszaka a legtöbb ember életében. Ilyenkor gyakran túlesszük, túlisszuk magunkat, így rengeteg méreganyag gyűlik fel a szervezetben. Seprenyi Fanni táplálkozás-tanácsadó egy csodás méregtelenítő turmix receptjét osztja meg olvasóinkkal.

Polgár Patrícia

Ezerféle gyógyhatás a zöldségekben: immunerősítéshez is nélkülözhetetlen Fotó: Shutterstock

– Sokan tudják már, hogy a zeller stabil alapja lehet az egészséges életmódnak. Nemcsak azért hívom most fel erre a csodálatos zöldségre a figyelmet, mert általában decemberben többet eszünk, és a januárt tiszta lappal kell kezdeni, hanem azért is, mert szeretném, ha március 23-án és szeptember 5-én is mindenkinek eszébe jutnának ezek a fantasztikus tulajdonságok, ha meglátják a zeller szárát. A gumóját sokan ismerik, és fogyasztják is rendszeresen húslevesben, krémlevesnek, pürének, illetve zellerhasábnak megsütve a húsok mellé, vagy önmagában a hasábburgonya tudatosabb verziója lehet – magyarázza Fanni, majd hozzáteszi: a szárzeller valóságos szuperélelmiszer. A kínai orvoslásban magas vérnyomás kezelésére használják, az ájurvéda pedig emésztőrendszeri panaszokat enyhít vele. A benne lévő antioxidánsok csökkentik a gyulladást, és rákmegelőző hatásuk is van. Segít az optimális koleszterin- és vércukorszint fenntartásában, nem mellesleg erősen támogatja az immunrendszerünk egészséges működését. Vízhajtó hatása miatt a hölgyek számára nélkülözhetetlen, hiszen a kötőszövetek egészségét is támogatja, így a narancsbőr felett is győzelmet arat. 

 

– Az antioxidánsok a bőrünk szépsége miatt is fontosak. Hölgyeim! Lassabban öregszünk, ha rendszeresen fogyasztjuk zeller levét, hiszen a benne lévő antioxidánsok és ásványi anyagok még a hajunkat is erősítik – emlékeztet Fanni, aki szerint a zellerturmix elfogyasztása reggel, éhgyomorra a leghatékonyabb. Fanni javaslata szerint a turmix elkészítéséhez szárzellert vásároljunk, és alaposan mossuk meg. Ha van gyümölcscentrifugánk, nyomjuk át rajta. Ha nincs, akkor sem kell megijedni, apró darabokra vágjuk fel, és egy erősebb botmixer vagy turmix segítségével víz nélkül turmixoljuk össze, majd szűrjük le és fogyasszuk el. Érdemes mindig frissen készíteni, de pár óráig a hűtőben is eláll. Akár napi négy-öt deciliternyit is fogyaszthatunk belőle, kezdésnek viszont egy-másfél decivel indítsunk, és fokozatosan emeljük az adagot. Ha magában nem csúszik, feldobhatjuk a csodálatos gyömbérrel, ezáltal egy nagyon erős immunbombát kapunk. Emellett tehetünk bele uborkát, homoktövisvelőt, spenótot és almát is. Ebben az esetben nyugodtan lehet nagyobb a mennyiség, akár fél liter zöld kevert csodalével is indulhat a nap. 

 

Fanni a zellerhez adott „csodaszerek” jótékony hatására is felhívja a figyelmet. Az uborka például nemcsak külsőleg alkalmazva hidratálja, hűsíti a bőrt, hanem nagyon gazdag K-vitaminban is, amely segíti a D-vitamin beépülését a csontokba. A gyömbér igazi csodaszer, ezerféle jó hatása van. Például csillapítóan hat az idegrendszerre és a fájdalomra. 

 

– Külsőleg használva a bőrt is tisztítja, energetizálja. Egy testradírhoz is hoztam is receptet: egy citrom levét, három evőkanál reszelt gyömbért, fél bögre olívaolajat, háromnegyed bögre nádcukrot összekeverve remek bőrmegújító testradírt készíthetünk – mondja Fanni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában