Nemzetiség

2022.02.05. 07:00

A szlovén kultúra napján a nyelv megőrzését is hangsúlyozták Szentgotthárdon

A szlovén kultúra napján a nemzetiségi értékek megőrzését hangsúlyozták az ünnepi szónokok.

Tóth Judit

A szentgotthárdi színházban ünnepi műsort is adtak

Forrás: Szendi Péter

Szlovéniában február 8-a a kultúra ünnepe, amikor az 1849-ben e napon elhunyt költőre, a szlovén irodalom első európai színvonalú alkotójára, France Prešerenre emlékeznek a szlovén anyanyelvüket, kultúrájukat és identitásukat ápoló közösségek. A szentgotthárdi színházban dr. Helena Jaklitsch, a Szlovén Köztársaság határon túli szlovénekért felelős minisztere azt hangsúlyozta, hogy a szlovén nyelvet nem tudta kiirtani sem a háború, sem az üldöztetés, majd megemlítette Kühár János plébános nevét, aki fél évszázadon keresztül őrizte a szlovén szót és öntudatot a Rábavidéken. – Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy megmaradjon gazdag szlovén anyanyelvünk és az itteni nyelvjárás – mondta a miniszter.

 

 Dr. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára először Soltész Miklós államtitkár üdvözletét tolmácsolta, majd arról beszélt, hogy a szlovén nemzetiség számára a kulturális örökség megőrzésén túl elsődleges feladat a nyelvvesztés megállítása és visszafordítása. – A két ország kapcsolatai példaértékűek, szlovén nemzetiség 2010–2022 között mintegy 2,9 milliárd támogatásban részesült, tavaly 455 millió forint volt az összeg, ebben az évben pedig ez idáig 358 millió forintos támogatásról született megállapodás – tájékoztatott a helyettes államtitkár. Merkliné Doncsecz Ibolya szlavista, újságíró a kultúra és a nyelv jelentőségéről beszélt, majd felidézte a szlovén nemzetiségi magazin, a Slovenski Utrinki harmincéves történetét. 

 

Ezután elismerő oklevelet vehetett át a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnökétől Kovács Andreától és Holecz Károlytól, az Országos Szlovén Önkormányzat elnökétől. Köszöntötték a kiválóan tanuló Soós Jakab Áront is, aki nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat nyert el. Az ünnepségen szentgotthárdi diákok mellett felléptek az Apátistvánfalvi Kéttannyelvű Általános Iskola tanulói is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában