Megemlékezés

2022.02.18. 12:00

Gályarabok napja Sárváron

A protestáns gályarab lelkészek emléknapja alkalmából az evangélikus templomban a református gyülekezettel közös istentiszteletet tartottak, aztán megkoszorúzták a Nádasdy-vár falán lévő emléktáblát.

Pajor András

A bátor protestáns lelkészeket idézték a várudvaron

Forrás: Pajor András

1674 kora tavaszán, a magyarországi ellenreformáció idején több száz protestáns prédikátort idéztek a Pozsonyban felállított vészbíróság elé. Az ítéletek után több mint egy évet szenvedett a sárvári vár börtönében 8 evangélikus és 7 református lelkész, akiket gályarabnak adtak el. Az egykor a várban raboskodott tizenöt evangélikus és református prédikátorra emlékezve Szentgyörgyi László református lelkész kiemelte: – A mai korban is támpont a prédikátorok kiállása hitükért. 

 

Pethő Attila evangélikus lelkész hangsúlyozta: – Az itt raboskodó lelkészek átélt, kegyetlen sorsa mutatta meg a meggyőződésük erejét. Sárvár az európai reformáció városa, ez ma is eligazodást ad a múlthoz való hozzáálláshoz. 

 

Az emléktáblánál Horváth Zsolt evangélikus gyülekezeti felügyelő, Szentgyörgyi László református lelkész, Pethő Attila evangélikus lelkész, Dohi Zsolt református egyházközségi gondnok és Pethő-Udvardi Andrea lelkész emlékezett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában