Kijáró

2022.02.05. 13:29

Hatályba lépett az oltási törvény Ausztriában

Ausztriában szombat óta kötelező a koronavírus elleni védőoltás. A törvény pénteken jelent meg a Szövetségi Jogi Közlönyben. Ezt megelőzően Alexander Van der Bellen szövetségi elnök igazolta, hogy a „Szövetségi törvény a Covid-19 elleni kötelező védőoltásról“ az alkotmánnyal összhangban hatályba lépett, és Karl Nehammer szövetségi kancellár ellenjegyezte azt.

magyarok.orf.at

Forrás: magyarok.orf.at

A kötelező védőoltást január 20-án fogadta el a Nemzeti Tanács, és csütörtökön a parlament felsőháza (Bundesrat) is jóváhagyta. A rendelet minden 18 év feletti, Ausztriában lakóhellyel rendelkező személyre vonatkozik. Kivételt képeznek a terhes nők és azok, akiket egészségügyi okokból nem lehet beoltani, valamint – feltételesen – a gyógyultak - tájékoztat a magyarok.orf.at.

 

Az előírások be nem tartása esetén kiszabható bírság összege az „egyszerűsített eljárásban“ 600 euróig, a „rendes eljárásban“ pedig 3600 euróig terjed. A hatályba lépést követő első szakaszban azonban március közepéig nem lesznek szankciók, csak március 16-tól (második szakasz). Az egészségügyi miniszter rendelete még várat magára, amely a végrehajtás részleteit szabályozza majd.

 

A ZIB jelentése szerint a rendelettervezet szerint az elismert vakcinák mellett öt kínai és indiai vakcinát is elismernek majd. Ezenkívül azoknak, akiket kétszer oltottak be, és ezt követően megfertőződtek a CoV vírussal, még mindig szükségük van egy harmadik oltásra, hogy teljesítsék az oltási követelményt.

 

Automatizált büntetések

 

Amint az ELGA GmbH megteremtette az adategyeztetés technikai feltételeit, mindazok, akik ekkor még nem oltottak, emlékeztető levelet kapnak, amelyben felszólítják őket az oltásra. Ha járványügyi szempontból szükséges, akkor a harmadik szakasz is életbe lép. Aki ezt követően a kormány által meghatározott oltási határidőn belül nem mutatja be az érvényes oltási igazolást, az automatikus oltási bírsághatározatot kap.

 

Kickl szerint „dicstelen korszak“ kezdődött el

 

Herbert Kickl, az FPÖ vezetője úgy látja, hogy a szövetségi elnök által kiadott igazolás „a jogállamiság, valamint az osztrákok alapvető jogai és szabadságai szempontjából dicstelen korszakot nyit meg“. Ezeket a jogokat csorbítaná a „kötelező védőoltás“, ahogyan egy nyilatkozatában nevezte, bizonyítékok nélkül és példátlan mértékben. Ezen túlmenően a törvény alkotmányellenes és nem volt arányos.

 

Elhalaszthatják az oltási lottót

 

A török-zöld kormányvezetés Pamela Rendi-Wagner SPÖ-elnökkel közösen meghirdetett oltási lottósorsolására valószínűleg belátható időn belül nem kerül sor. Mint a kormány pénteki közleményében bejelentette, az ORF-fel folytatott tárgyalások során kiderült, hogy „az ORF – jogi aggályok miatt – nem látja magát abban a helyzetben, hogy megszervezze vagy támogassa ezt a projektet“.

 

A kormány közölte, hogy jelenleg más lehetséges partnerekkel együtt dolgozik a jogszabálynak megfelelő alternatívák kidolgozásán. A több hónapos halasztást is vizsgálják, mint lehetőséget. A kormány továbbra is elkötelezett a terv mellett, hogy ösztönzőket biztosítson a magasabb oltási arányhoz – áll a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában