Kitüntetés

2022.02.01. 11:00

Kemenesmagasi fénylő „lámpása” - Sebestyén Zoltán a Magyar Kultúra Lovagja címet kapta

Több mint két évtizede a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére hozta étre a Magyar Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány. Idén Sebestyén Zoltán, a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör vezetője, a település polgármestere is ott volt a kitüntetettek között.

Polgár Patrícia

Sebestyén Zoltánt a Stefánia Palotában ütötték a Magyar Kultúra Lovagjává

Forrás: VN/Rácz Miklós

A ceremóniát, amelyen a kultúra jeles képviselőit lovaggá ütötték, a magyar kultúra napján Budapesten, a Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központjában tartották meg. A Magyar Kultúra Lovagja címre a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör vezetőjét példamutató közösségszervező és polgármesteri tevékenysége, a település fejlesztése, az értékek megtartása, a népdalok népszerűsítése és a hagyományok töretlen ápolása miatt együttese terjesztette fel a címre. 

 

Sebestyén Zoltán testnevelés–ének szakos tanárként, egykori iskolaigazgatóként, a kemenesmagasi evangélikus gyülekezet felügyelőjeként, a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör vezetőjeként és a település polgármestereként egyaránt sokat tett kicsiny közösségéért. Együttesét csaknem a megalakulása óta, negyven éve vezeti töretlen lendülettel. Lelkesen neveli ki a helyi általános iskolában a „Nagy Együttes” jövőbeli tagjait. Az utánpótlás nevelésén túl figyelmet fordít az erdélyi testvértelepülési kapcsolatok ápolására. Népzenei találkozóinak a helyi, térségi, és külhoni együttesek is rendszeres fellépői. 

 

Vezetése alatt a Népdalkör nyolcszor érdemelte ki az Aranypáva Nagydíjat, emellett 12 országos arany minősítést, három Aranypáva Díjat, és a Vass Lajos-nagydíjat is kiérdemelték, valamint kiadtak két zenei CD-t: 2007-ben „Szépen muzsikálnak, szépen verbuválnak”; illetve 2010-ben „Pár esztendő nem a világ, éljen a magyar szabadság, éljen, éljen a nemzet!” címmel. Egyéni munkásságáért Gyurátz Ferenc-díjjal, KÓTA-díjjal és a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésével jutalmazták. Sebestyén Zoltán 2008 óta a Kemenesmagasi Evangélikus Egyházközség felügyelője, annak világi vezetője. 

 

Általa sikerült befejezni a templom és a parókia felújítását. A parókiában kialakított egy termet Berzsenyi Lénárd emlékére. Meghonosította az egyházközségben a népdalzsoltár-éneklést, a millennium évében felállíttatta a templom előtt a kommunizmus alatt lerombolt Trianoni emlékművet. Csaknem tíz éve mindezek mellett Kemenesmagasi polgármestere is. A helyi értékek elkötelezettjeként a falutörténet nagy ismerője, igazi lokálpatrióta. 

 

A Magyar Kultúra Lovagja címre bár együttese terjesztette fel, méltatást írt róla Éles Krisztina, az NMI Vas Megyei Igazgatóságának igazgatója, Vekszliné Gulyás Emőke, a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör Hagyományőrző Egyesület elnöke, Voelkerné Kovács Márta lelkész és Vörös Andrea, a Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője is. Utóbbi írta róla: „Minden tevékenysége itthon és Erdélyben is azon elkötelezettségéről tesz tanúbizonyságot, mely a népi hagyomány megőrzését, át adását, a nemzeti öntudat megtartását, az erdélyi magyarsággal való folyamatos kapcsolattartást, a jövő nemzedéke részére a példamutatást szolgálja. 

 

Kimondható róla, hogy a településünk, szűkebb és tágabb térségünk ‚lámpása’.” Sebestyén Zoltán megkeresésünkre elmondta: hatalmas meglepetés és még nagyobb öröm volt számára a felterjesztés, majd a cím megítélésének híre. Úgy gondolja, így kapott méltó lezárást 45 éves tanítói hivatása – ugyanis a tanév végeztével befejezi pályafutását. Idejét ezentúl szeretett együttesének, valamint az egyházközség és Kemenesmagasi vezetésének szenteli

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában