Emlékezés

2022.02.04. 07:00

Mellszobrot kap Batthyány - Sárvár egykori országgyűlési képviselője emléke előtt tisztelegnek

A nemzeti ünnepen avatják fel a város új Batthyány-szobrát. Az önkormányzat hozott döntést arról, hogy méltó köztéri, művészeti alkotással tiszteleg Sárvár és kerülete országgyűlési képviselője, Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke, a mártírhalált halt gróf Batthyány Lajos emléke előtt.

Pajor András

R. Törley Mária szobrászművész és Kondora István polgármester a helyszínen

Forrás: Pajor András

A csaknem kétszeres életnagyságú, hosszított mellszobor a Kossuth tér Szent László-templom melletti területére kerül. A kőposztamensen álló alkotást a főtér Batthyány utca felőli oldalán állítják fel. A szobor létrejöttét Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is szívügyének tekinti, a felmerülő költségekhez támogatást nyújt Sárvár számára. – Talán hat-hét éve Kásler professzor úrral a gimnázium baráti öregdiák-találkozóin beszélgettünk több alkalommal a szobor ötletéről, hogy Batthyány miniszterelnök megérdemelne Sárváron egy emlékművet. Az elmúlt év őszén ez az ötlet fejlődött addig, hogy a miniszter úr felajánlotta, meg is finanszírozza az emlékszobrot. 

 

Így kérte fel az alkotás elkészítésére R. Törley Mária szobrászművészt – sorolta a szobor születésének állomásait Kondora István polgármester. Az oszlopon álló, díszmagyarral hosszított szobor már készül és határoztak pontos felállítási helyéről is az alkotó sárvári látogatásakor. Gróf Batthyány Lajosról a megyében már készült egész alakos és portrészobor is. 

 

– A kettő közötti művészi távolságot igyekeztem megtartani. Jobb keze nem kardot fog, hanem ökölbe zárva egy pulpituson nyugszik, jelezve kemény-egyenes jellemét. Batthyány karddal soha nem harcolt, hanem joggal, a törvénnyel és az erkölccsel. Megpróbáltam kicsit megfiatalítani a megszokott, tömött szakállas tekintetét is. Utalva arra, hogy szép ember volt, és nagyon szerették a nők, de a feleségéhez mindig hű maradt. Erről eddig nem sok szó esett – avatott be a szobor tervezésébe R. Törley Mária. A sárvári Batthyány-szobrot március 14-én, a város 1848-as ünnepi megemlékezésén tervezik felavatni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában