Magyar falu program

2022.02.01. 11:30

Nagy álmuk vált valóra a nemescsóiaknak - Eszközökre, szennyvízátemelőre is nyertek támogatást

A Magyar falu program pályázatán közterületi eszközöket tudott beszerezni az önkormányzat, a Falusi civil alapból tűzoltóautóhoz jutott az ÖTE. A Belügyminisztérium pályázatán szennyvízátemelő szivattyú cseréjére nyertek pénzt.

Vas Népe

A jól felszerelt új gépjármű Németországból érkezett, előtte Ágh Péter az önkéntes tűzoltókkal

Forrás: Ohr Tibor

Ötmillió forintot nyert az önkormányzat a közterületek karbantartását szolgáló eszközök beszerzésére. Fűnyíró traktort, hozzáilleszthető hótolólapot, utánfutót tudtak vásárolni az összegből, ezenkívül motorfűrészt, fűkaszát és ágdarálót is. Örültek a hírnek, hiszen meglehetősen elavult már az eszközparkjuk, a zöldterület viszont nagy a faluban, hallottuk Szerdahelyi-Bánó Irén polgármestertől. 

 

Az eszközök ősszel érkeztek meg, lombfúvó is van köztük, ami nagy segítség volt a temető rendben tartásánál és a falevelek összegyűjtésénél. A nagy múltú Nemescsói Önkéntes Tűzoltó Egyesület a települési értéktár része a 300 lelkes faluban. Novemberben írta lapunk, hogy a Magyar falu programban nyert 5 millió forintból már keresik a kiöregedett autó utódját. Azóta megérkezett a jól felszerelt, tartállyal rendelkező gépjármű Németországból, melynek beszerzésében Kalincsák Balázs evangélikus lelkész segédkezett. A tűzoltók a Tézsula Hagyományőrző Egyesülettel osztják meg az épületet, ami ugyancsak a Magyar falu program révén tudott megújulni: arra 6 millió forintot nyert a civil szervezet 2020- ban. 

 

A polgármester elmondta még: a Kossuth utcában többéves probléma oldódhat meg. A szennyvízátemelő rendszer az önkormányzat tulajdonában volt – terhet jelentett az évenkénti szivattyúcsere. Jelzésük hamar visszhangra talált: decemberben érkezett a hír, hogy a szükséges összeg – 10,1 millió forint – belügyminisztériumi forrásból rendelkezésre áll majd. 2019-ben a település kedvezményezettje volt a Magyar falu program önkormányzati utak felújítására kiírt pályázatának: 29,95 millió forintos támogatást kapott. Ugyanabban az évben egyházi közösségi tér kialakítására 20 millió forintot nyertek. Tavaly a program egyik pályázata a falusi kisboltok megújítását célozta meg: Nemescsóba 14,6 millió forint jut.

 

Ágh Péter országgyűlési képviselő a fejlesztések kapcsán úgy összegzett: – Nagyon sok feladatot sikerült elvégezni Nemescsó érdekében, de még ugyanennyi áll előttünk, így a következő években is közös célunk a falu fejlesztése. A kormány a vidéki települések fejlesztése érdekében korábban sohasem látott mértékű lehetőségeket nyújtott. A falvak építése a jövőben is kiemelt program, így a választásokon kérjük a polgárokat, adjanak felhatalmazást a folytatásra. Ne engedjük, hogy visszatérjen a múlt, és azok, akik egyszer már tönkretették az országot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában