Porcelánbált rendez a Savaria Múzeum

2022.02.04. 12:00

Porcelánbál címmel különleges herendi porcelánokból rendezett kiállítás nyílik Szombathelyen

Az egykori Éva Malomban (Thököly utca 20.) elhelyezett Schrammel-gyűjteményben február 9-én 17 órakor nyílik a Porcelánbál címmel különleges herendi porcelánokból rendezett kiállítás. A vendégeket Csapláros Andrea múzeumigazgató fogadja.

Merklin Tímea

Schrammel Imre keramikusművész előtt karneváli porcelánfgurák a gyűjteményből

Forrás: VN-archív/Szendi Péter

A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. együttműködésében létrejött tárlatot nem véletlenül helyezték el a Kossuth-díjas magyar iparművész, keramikus állandó kiállításában. A neves herendi manufaktúra 1826 óta készíti kézműves porcelánjait. Az elmúlt majdnem kétszáz év alatt tizenhatezer porcelánformát és mintegy négyezer mintát alkottak. Mindez mostanra szinte csupán matematikailag felfogható élő örökséget jelent. 

 

A szombathelyi kiállításon méretüket, értéküket és exkluzivitásukat tekintve is egyedi műalkotások lesznek láthatók. A szinte végtelen gazdagságú Herendi porcelántermékek között máig külön világot képeznek azok a látványos karneváli figurák, amelyeket Schrammel Imre keramikus- és szobrászművész tervezett, és a herendi porcelánfestő szakemberek dekorációi „öltöztettek fel”, keltettek ilyenformán életre. A kiállítás része egy különleges terített asztal, amelyen a világhírű Herendi porcelánminta, a Viktória dekor evolúciója tárul a szemünk elé, érzékeltetve a tradíció és innováció együttes jelenlétét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában