Vidékfejlesztés

2022.02.11. 15:00

Újításokról, drónokról - Kétnapos agrárkonferenciát tartanak Vasszécsenyben

A hatályos jogszabályokkal és a legújabb vívmányokkal ismerkedhetnek meg a kétnapos mezőgazdasági konferencia résztvevői, az már az első napon kiderült: engedélyezték a mezőgazdasági drónok használatát.

Budai Dávid

Vasszécsenyben rendezik meg a fórumot

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

 A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezete, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatósága, valamint a Vas Megyei Kormányhivatal: Merre tovább a növénytermesztésben 2022- ben? címmel kétnapos előadássorozatot tart. Az Új-Ebergényi Kastélyszálló már csütörtökön megtelt a szakma képviselőivel, gazdákkal, növényorvosokkal, hogy előadók egész sorát hallgassák meg a növényvédelem, a tápanyag-utánpótlás legújabb vívmányairól és az aktuális jogszabályváltozásokról. Az előadók között volt Jordán László, a Nébih igazgatója is, aki elsőként az Európai zöldmegállapodásról, azaz a Green Dealről beszélt, mint hangsúlyozta, ez nem egy jogszabályi csomag, hanem egy ajánlás, csakhogy olyan ajánlás, amire a későbbiekben valamennyi európai uniós jogalkotást fel kell fűzni, tehát megfogalmazott célkitűzéseit nagyon is figyelembe kell majd venni.

A szakember hangsúlyozta, a Green Deal célkitűzései öszszességében jó irányt szabnak meg, hiszen a fenntarthatóság, a zöldítés, az üvegházhatású gázok és kemikáliák csökkentése jól hangzó gondolatok, csakhogy minden hatástanulmány arra jutott, ha mindez megvalósul, rendkívüli hátrányba kerül az európai mezőgazdaság.

Jordán László igazgató a rendezvényen 

Forrás: © Unger Tamás / Unger Tamás

 Jordán László hangsúlyozta, bízik abban, hogy nem minden úgy lesz majd, ahogyan most szó van róla. Konkrét példákat is sorolt, milyen modern lehetőségek vannak arra, hogy a növényvédő szerek, gyomirtók felhasználását jelentős mértékben csökkentsük. 

 

Például már van olyan technika, amely egyenesen a kártevőkre juttatja a vegyszert, ahogyan olyan robot is, amely magától járja a sorokat és lézerrel lövi ki a gyomokat. A legfontosabb bejelentés azonban az volt, hogy engedélyezték a mezőgazdasági drónos repülést. Ez persze nem azt jelenti, hogy már holnaptól miniatűr repülőgépek permetezik a földeket, a repülésnek ugyanis komoly előfeltételei vannak, így szükség van egy drónkezelői vizsgára is, amelyhez egy százórás elméleti és nyolcórás gyakorlati tanfolyamon kell részt venni, arról nem beszélve, hogy eddig egyetlen vegyszer sem kapott engedélyt drónos felhasználásra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában