Visszaemlékezés

2022.03.10. 20:00

52 éve halálos vasúti karambol történt Sárvárnál – Feiszt György is azon a vonaton utazott

1970. március 10-én súlyos vasúti baleset történt Sárvárnál. A lapunk Hétvége mellékletében megjelenő Mesélő házak sorozat szerzője, Feiszt György levéltáros-történész is azon a vonaton utazott. Így emlékezett vissza az akkori történtekre.

Feiszt György

Forrás: Feiszt György facebook oldala

- Minden ember életében vannak felejthetetlen napok. Számomra ilyen 1970. március 10-e. Érettségi után a Sárvári Kórház műtőseként dolgoztam és ezen a napon, munkába menet a vonatban a fülke falának vágódva ébredtem, táskák hullottak a csomagtartóból a kocsi oldalra billent, az emberek kiabáltak: "kisiklottunk, végünk van," - kezdte bejegyzésében Feiszt György.

 

- Mindenki az ajtók felé igyekezett. Vonatunk elé a márciusi ködben, Rábasömjén vasúti megállónál, a sárvári vágóhídra disznókat szállító, sínekre hajtó traktorral ütköztünk. A vonat felborította a pótkocsit. A kizuhanó disznókat elgázolta. A traktor, a rajta lévő emberekkel, az olvadó hóval teli árokba fordult. Lekászálódva láttam, az ütközőn lógó a roncsokat. A vontató rúdján egy felnyársalt disznó vonaglott. Mindenütt húscafatok és vértócsák. Az árokban kapálódzó állatok között, két férfit feküdt. Az egyik eszméletlenül a vízben. a másik a ráborult traktor alól integetett, Azonnal a segítségükre siettünk és a traktor alatt fekvőt is sikerült kiszabadítani. Az eszméletlen férfit és a motorvonat vezetőjét, akinek a hasába szilánkok fúródtak az elsőnek érkező mentő elvitte. 

 

- A második rohamkocsi mentőseit jól ismertem. A vérző traktorost bekötöztük, hordágyra tettük és a kollégák felajánlották, hogy engem is magukkal visznek. A sofőr mellé ültem. S szirénázó rohamkocsival még 1 km-t se tettünk meg, amikor egy a sebesültek mentésére igyekvő teherautóval frontálisan ütköztünk. Az árokba vágódó mentőből kirepültem. Az ütközéstől a mentőautó harmonikaként nyomódott össze, motorja kizuhant az úttestre. A sofőr az én ülésemen feküdt, lábai az égnek meredtek, de más baja nem történt. Szerencsénkre még nem volt biztonsági öv, mert ha be vagyunk kötve, valószínűleg nem éljük túl a frontális karambolt. 

 

- A mentőápoló, aki a sérülttel hátul ült, kulcscsont törést szenvedett. A sokkos traktorosról az orvosok se tudták megmondani, hogy a vonat -, vagy a mentő-karambolban sérült e meg súlyosabban. Én viszont, egy órán belül két súlyos balesetet úsztam meg karcolás nélkül....

 

 Március 10-ét 52 éve második születésnapomként ünnepelem.

 

 

Vasúti karambol a ködben – Egy halott, két súlyos címmel számolt be az akkori sajtó.

 

„Tegnap reggel félnyolc tájban súlyos vasúti baleset történt a sárvár-répcevisi vasútvonalon. A rábasömjéni vasútállomás után a sorompó nélküli átjárónál a 8922. számú, hat kocsiból álló motorvonat, amelyik Répcevisről Sárvárról igyekezett, összeütközött a sárvári Kossuth TSZ pótkocsis vontatójával.

Az összeütközés ereje olyan nagy volt, hogy a motorvonat fékeztében is, vagy húsz méterre elvonszolta a pótkocsis vontatót, s töltésről a két méter mély árokba lökte. 

Kisiklott a szerelvény két motorkocsija is, köztük az egyik az árokban lévő pótkocsira zuhant …” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában