Rengetegen voltak

2022.03.20. 15:20

Éremgyűjtők börzéje Szombathelyen

Nem mostanában látott annyi embert az ELTE SEK C épületének aulája, mint ahányan vasárnap délelőtt a Vas Megyei Éremgyűjtők Egyesülete által szervezett börzére érkeztek.

GyP

Fotó: © Szendi Péter

Pál József egyesületi elnöktől megtudtuk, hogy száz asztalt töltöttek meg szerte az országból érkezett gyűjtők. A vasi elnök a hibás pénzek szakértője. Tapasztalatait könyvben is összefoglalta. Kiderült, hogy a kétforintos lapkára nyomott ötforintos, vagy a tízesre nyomott húszforintos nagy érték a gyűjtők számára, csakúgy, mint a római kori pénzek, de a megszűnt szombathelyi kaszinó zsetonjai is numizmatikai csemegének számítanak.

 

Forrás: © Szendi Péter


Voltak militarista gyűjtők, mint például a budapesti Nemes Tibor, aki főként I. világháborús emlékeket, kitüntetéseket, jelvényeket hozott. Ebben a műfajban a kis méretű, I. világháborús hazafias jelvények a legérdekesebbek. A Zalából, Pákáról érkezett Vajmi Csaba különböző országokban nyomott eurókat kínált. Például a Vatikánból származó kéteuróst. Megtudtuk, hogy a Szombathelyi Éremgyűjtő Kör által 18 példányban kiadott James Joyce-emlékérem értéke vetekszik például Claudius császár pénzével. A szombathelyi Kiss Balázs olyan forgalomban levő öt-, tíz-, húsz- és ötvenforintos emlékérmeket hozott, melyeket különböző alkalmakra más-más hátlappal nyomtak.

 

Forrás: © Szendi Péter


A szombathelyi Nagy Ferenc szombathelyi történelmi emlékérmeket mutatott. Például egy 1943-ban az önkormányzat által kiadott érmet, és a szombathelyi pápalátogatás alkalmából, a pápa által kiadott érmet is kínált. Ő volt az építésvezetője a reptéri helyszínnek. Ötven év alatt komoly gyűjteményt hozott létre Árpád-házi és vegyesházi dénárokból. Már 14 kiállítása volt Szombathelyen. Kedvencei a Rákóczi korából és az 1848-49 szabadságharc korából származó fém- és papírpénzek.

 

Forrás: © Szendi Péter


Laki György, a pápai gyűjtőcsoport elnöke eredeti római kori pénzeket hozott. Kedvence egy Néró császár idejéből származó, nagy méretű bronz sercestius, mely szinte újszerű állapotban maradt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában