Rengetegen voltak

2022.03.20. 15:20

Éremgyűjtők börzéje Szombathelyen

Nem mostanában látott annyi embert az ELTE SEK C épületének aulája, mint ahányan vasárnap délelőtt a Vas Megyei Éremgyűjtők Egyesülete által szervezett börzére érkeztek.

GyP

Fotós: © Szendi Péter

Pál József egyesületi elnöktől megtudtuk, hogy száz asztalt töltöttek meg szerte az országból érkezett gyűjtők. A vasi elnök a hibás pénzek szakértője. Tapasztalatait könyvben is összefoglalta. Kiderült, hogy a kétforintos lapkára nyomott ötforintos, vagy a tízesre nyomott húszforintos nagy érték a gyűjtők számára, csakúgy, mint a római kori pénzek, de a megszűnt szombathelyi kaszinó zsetonjai is numizmatikai csemegének számítanak.

 

Forrás: © Szendi Péter


Voltak militarista gyűjtők, mint például a budapesti Nemes Tibor, aki főként I. világháborús emlékeket, kitüntetéseket, jelvényeket hozott. Ebben a műfajban a kis méretű, I. világháborús hazafias jelvények a legérdekesebbek. A Zalából, Pákáról érkezett Vajmi Csaba különböző országokban nyomott eurókat kínált. Például a Vatikánból származó kéteuróst. Megtudtuk, hogy a Szombathelyi Éremgyűjtő Kör által 18 példányban kiadott James Joyce-emlékérem értéke vetekszik például Claudius császár pénzével. A szombathelyi Kiss Balázs olyan forgalomban levő öt-, tíz-, húsz- és ötvenforintos emlékérmeket hozott, melyeket különböző alkalmakra más-más hátlappal nyomtak.

 

Forrás: © Szendi Péter


A szombathelyi Nagy Ferenc szombathelyi történelmi emlékérmeket mutatott. Például egy 1943-ban az önkormányzat által kiadott érmet, és a szombathelyi pápalátogatás alkalmából, a pápa által kiadott érmet is kínált. Ő volt az építésvezetője a reptéri helyszínnek. Ötven év alatt komoly gyűjteményt hozott létre Árpád-házi és vegyesházi dénárokból. Már 14 kiállítása volt Szombathelyen. Kedvencei a Rákóczi korából és az 1848-49 szabadságharc korából származó fém- és papírpénzek.

 

Forrás: © Szendi Péter


Laki György, a pápai gyűjtőcsoport elnöke eredeti római kori pénzeket hozott. Kedvence egy Néró császár idejéből származó, nagy méretű bronz sercestius, mely szinte újszerű állapotban maradt meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!