Kijáró

2022.03.09. 13:39

Felfüggesztik a kötelező védőoltást Ausztriában

Szerdán döntött a kormány a koronavírus elleni kötelező védőoltás felfüggesztéséről. Az új egészségügyi miniszter, Johannes Rauch szerint három hónapon belül új döntés születik. Valójában a kötelezettség megszegését március közepétől kellett volna büntetni.

Forrás: magyarok.orf.at

Felfüggesztik a koronavírus elleni kötelező védőoltást Ausztriában. Erről a kormány szerdán döntött a Minisztertanácsban. Mint Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter elmondta, a kötelezettség „nem arányos“ a jelenleg uralkodó Omicron-változattal. Az új egészségügyi miniszter, Johannes Rauch szerint három hónapon belül új döntés születik. Valójában a kötelezettség megszegését március közepétől kellett volna büntetni. A döntés egy szakértői bizottság jelentésén alapul, amely ősszel újabb hullámra figyelmeztet - tájékoztat az magyarok.orf.at

 

Az abban foglalt ajánlásokat „természetesen“ végre fogják hajtani, mondta Edtstadler. Hangsúlyozta, hogy a szerdai nap valószínűleg „nem az utolsó fejezet a kötelező védőoltások ügyében“: „Ahogyan a vírus is nagyon mozgékony, nekünk is rugalmasnak és alkalmazkodóképesnek kell lennünk“. A kötelező védőoltásokról szóló törvény tehát úgymond a háttérben marad. Rauch szerint az „alkotmányosság“ és a „tudományos bizonyítékok“ voltak a döntés alapjai.

 

A kormány fokozatos terve szerint a be nem oltott embereket március 15-től büntették volna. A második fázisban a rendőrségnek az ellenőrzések részeként ellenőriznie kellett volna az oltás igazolását, és minden szabálysértést jelenteni a kerületi közigazgatási hatóságoknak. A harmadik fázisban (konkrét dátum nélkül) aztán lenne egy automatizált adat-összehasonlítás, amelyből alapvetően kiderülne, ki az, aki oltatlan.

 

A kötelező védőoltásnak „elvileg továbbra is van értelme“

 

A jelentés ugyanakkor azt is megállapítja, hogy a vakcinázás központi eleme a világjárvány leküzdésének: „A kötelező vakcinázás mint a magas oltási arány biztosításának kipróbált és bevált eszköze elvben továbbra is észszerű, hogy elkerüljük az egészségügyi rendszer túlterhelését“ – áll a jelentésben.

 

Az azonban, hogy mikor és hogyan, több tényezőtől függ, például a járványügyi fejleményektől, a vakcinázás vagy a betegség miatt csökkenő immunitás mértékétől, a vakcinázást esetlegesen helyettesítő terápiák értékétől és a vakcinázás elfogadottságának további alakulásától.

 

Ezért a folyamatos nyomon követés és a helyzet legkésőbb három hónap múlva történő újraértékelése, figyelembe véve a tudomány akkori állását, alapvető fontosságú. Ekkor már világosabbnak kell lennie az orvosi tényezőknek, ugyanakkor még mindig elegendő időnek kell lennie ahhoz, hogy szükség esetén az orvosilag optimális időpontban megkezdhessék a kötelező védőoltás végrehajtását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában