Tavaszi esemény

2022.03.30. 08:00

Hársfát ültettek a jövőért a két tannyelvű iskoláknál

Tóth Judit

A hárs fontos a méheknek, ráadásul a szlovén szimbolikában is kiemelt szerepe van. Faültetés a felsőszölnöki iskola udvarán

Forrás: VN

Hársfákat ültettek a Rábavidék két tannyelvű általános iskoláinál a Szlovén Méhészszövetség kezdeményezésére. Azért esett erre a fajtára a választás, mert a hárs és a szív alakú hársfalevél Szlovénia szimbóluma. A programon tiszteletét tette Metka Lajnscek szentgotthárdi főkonzul is. A Szlovén Méhészszövetség rendhagyó programot hirdetett mézelő növények ültetésének napja címmel. 

 

A kezdeményezéshez csatlakozott a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulátusa, a felsőszölnöki Kossics József Két Ta nnyelvű Általános Iskola és az apátistvánfalvi Két Tannyelvű Általános Iskola, valamint a muraszombati Mezőgazdasági és Erdészeti Hivatal. A program célja elsősorban az volt, hogy felhívja a figyelmet a természet értékeire és a környezet megóvására, egyúttal ideális, egészséges környezetet teremtsen a méhek és más beporzók számára. Ezért mindkét iskolánál egy-egy – rendkívül jól mézelő – hársfát ültettek. 

 

Ráadásul a hársfa és a szív alakú hársfalevél Szlovénia szimbóluma. A Száva folyótól északra, Koroska településen van egy emblematikus hársfa, úgy hívják, Najevnik Linden, állítólag csaknem 790 éves. Hogy mennyit jelent Szlovéniának ez a fa – amely egyébként a legvastagabb törzsű az országban –, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az ország vezető politikusai minden év augusztusában öszszejönnek ennél a hársnál. Az apátistvánfalvi és a felsőszölnöki hársfa ültetéséhez dr. Stanko Kapun, a muraszombati Mezőgazdasági és Erdészeti Hivatal igazgatója, valamint a Rábavidéken szolgáló két szlovén anyanyelvű plébános, Vili Hribernik és Dejan Horvat nyújtott szakszerű segítséget. 

 

A két plébános különösen szívügyének tartotta a faültető programot, hiszen mindketten méhészek. A hárscsemetéket a Szlovén Állami Erdőgazdaság adományozta az iskoláknak. Az eseményen az intézmények tanárain és tanulóin kívül részt vett Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke és Bajzek Gyöngyi, a Magyarországi Szlovének Szövetségének titkára is. 

 

Metka Lajnscek főkonzul úgy fogalmazott: – Mindkét hárs növesszen hatalmas koronát, bővelkedjen virágokban, termeljen sok-sok mézet, és a rábavidéki szlovéneknek még sok-sok generációja pihenhessen meg árnyékukban. A két tannyelvű iskolák diákjai a méhekről és a hársfákról szóló énekekkel és versekkel tették még színesebbé a tavaszi eseményt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában