Fejlesztés

2022.03.25. 12:16

Kiépült a villamos hálózat a csörötneki szőlőhegyen - Az Agrárminisztérium is hozzájárult

Lezárult a szőlőhegy villamosítását célzó projekt. A település mintegy 20 millió forintot nyert az Agrárminisztériumtól erre a célra. Ebből 13,5 millió forintot költöttek az elektromos hálózat kiépítésére, a fennmaradó 6,5 millió forintból pedig a szőlőhegyi utak helyreállítását valósították meg.

Tóth Judit

A tulajdonosok több mint 70 százaléka csatlakozott

Forrás: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Kocsis Zsolt, Csörötnek polgármestere kiemelte, hogy a zártkerti programban a település háromszor pályázott sikerrel. Először őshonos gyümölcsfajták és szőlőfajták telepítésére és képzésre fordították a támogatást, most a villamos hálózat földkábeles kiépítése történhetett meg a gazdák nagy örömére. A harmadik ütem beruházása a mezőgazdasági célú vízvétel megvalósítását célozza, ez a következő hónapok feladata lesz. 

 

– A szőlőhegyen 150 zártkerti ingatlan van, ezek körülbelül száz gazda tulajdonában vannak. Eddig majdnem 70 százalékuk kötött rá a villamos hálózatra, ennek nagyon örülünk – mondta a polgármester. V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy 200 ezer hektár zártkert van az országban, ez három balatonnyi terület. Ennek fele elhanyagolt állapotban van, a cél az, hogy visszatérjen az élet a zártkertekbe, a szőlőhegyekre, amelyek nemcsak a saját termés, hanem a rekreációs lehetőségek és a közösségek miatt is fontosak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában