Előadás

2022.03.08. 17:30

Környezettudatosság a mindennapokban - Ismét összegyűltek a sárvári inspiráló nők

Ismét összegyűltek a sárvári inspiráló nők– ezúttal azért, hogy megismerjék Bosits-Horváth Csilla munkásságát. Csilla megmutatta számukra, hogyan lehet környezettudatosan élni a mindennapokban.

Polgár Patrícia

Háztartás okosan. Balról Bosits-Horváth Csilla az inspiráló nők összejövetelén

Forrás: Benkő Sándor

Fotó: Benkő Sándor

A bölcsészből lett üzletaszszony vezette beszélgetés során a hölgyek szót ejtettek a környezettudatos csomagolási módokról, takarításról, valamint a tisztálkodási szerekről. Az ételek tárolását illetően Csilla rengeteg alternatívával ismertette meg nőtársait. A mindennapi betevő csomagolására a pamutból készült újrahasznosítható szalvétákat, méhviaszos kendőket javasolta. Utóbbi jó szolgálatot tehet az olyan edények letakarásában is, amelyeknek nincsen fedele. A műanyag palackos üdítők megvásárlása helyett az üvegkulacsok használatát ajánlja Csilla.

 

 Azért az üveget, mert bár pluszszemetet nem termel, a műanyag változatból szabadulhatnak fel mikroműanyagok a használat során, amik károsíthatják az egészséget. Az üveget könynyebb is tisztán tartani. Egy Zala megyei vállalkozás találmányára, az újrahasznosítható kávéspohárra is felhívta a figyelmet – így kiváltva az elviteles kávéspoharak használatával felhalmozott rengeteg szemetet. A hulladék otthoni tárolásával kapcsolatban Csilla elmondta, hogy bár léteznek kukoricakeményítő alapú szemeteszsákok, a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem használnánk zsákot a kukában. 

 

Ez persze akkor valósítható meg kényelmesen, ha a biohulladék gyűjtése külön, komposztálóban tudna megtörténni. Valamint ha az ételek csomagolásait elmosnák, mielőtt azok a szemetesbe kerülnének. Így nem kell minden ürítés után a kukát kiöblíteni – a műanyag csomagolások elmosása pedig egyébként is a szelektív hulladékgyűjtés alapja kellene, hogy legyen. Az előadó elmondta: a takarításnál érdemes a nagyszülők és a dédszülők idejébe visszatekinteni és az ő akkori tudásukat hasznosítani. Ők a mosáshoz hamut, a felületek tisztán tartásához szódabikarbónát és ecetet használtak.

 

 A szivacs kiváltására a luffatökből készült alternatív„szivacs” remekül használható. A textiltermékeket tekintve a hölgyek kivesézték a törlőkendők, mosható pelenkák, tisztasági betétek, textil zsebkendők, sminklemosó korongok előnyeit, hogy miért érdemes mindennapi, eldobható használati tárgyainkat ezekre az alternatívákra cserélni. A tisztálkodási szerek közül egyre több természetes összetevőket tartalmazó, újrahasznosítható csomagolásból készülő termék érhető el a boltok polcain. Innen aztán hamar a mosószerekre kanyarodott a beszélgetés fonala. 

 

Csilla úgy véli, tévhit, hogy csak a meleg víz viszi ki a szennyeződéseket a ruhákból – már akár 30 fokos hőmérsékleten is remek tisztító hatás érhető el. Szerinte nagy boldogság és környezet szempontjából sem utolsó, ha valaki törekszik az önellátásra. Úgy tapasztalja, hogy a baromfitartás egyre divatosabb a környezettudatos fiatalok körében. Egyre többen törekszenek arra is, hogy megtermeljék maguknak a zöldséget, gyümölcsöt. Ezekkel megspórolják a bevásárlást, amivel ráadásul szemetet is termelnének. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában